Håkan har framtidstro

En ovanlig salmonella kom som en kalldusch för Håkan Jonsson och hans utegrisar i Brantestad, lagom till julslakten. Men nu är han på banan igen. Nästa vecka kan de första grisarna skickas på slakt. - Det har varit tufft, minst sagt, men nu ser jag optimistiskt på framtiden.

Håkan Jonsson ser optimistiskt på framtiden igen, efter en hård tid. Nu väntar 280 utegrisar på slakt. "Det känns skönt att komma igång igen."

Håkan Jonsson ser optimistiskt på framtiden igen, efter en hård tid. Nu väntar 280 utegrisar på slakt. "Det känns skönt att komma igång igen."

Foto:

Vimmerby2011-01-13 07:18

Om allt varit som vanligt i Håkan Jonssons företag Fläsk från glada utegrisar i Brantestad hade han haft 600-700 grisar att ta hand om. Men sedan salmonellan slog till i höstas och han tvingades avliva alla djur har just ingenting varit som vanligt.
- Det var bedrövligt. Inte minst mentalt. Visst funderade jag på att bara lägga av när det var som värst.

Saneringsarbete
Stödet han fick gav kraft att ta nya tag.
- Det har varit otroligt. Den inställning jag mötts av från mina kunder, butiker och restauranger har värmt.
Efter att grisarna avlivats - vilket är en väsentlig skillnad mot slakt också för en grisbonde - har ett omfattande saneringsarbete utförts på gården. Allt organiskt material, som hyddor, väggar, och trägolv har bränts och förstörts innan gården desinfekterats. Under våren väntar fortsatt arbete och återuppbyggnad. Hur mycket sanering, nya byggnader och inkomstbortfall kommer att kosta honom vet han inte.
- Jag har bra försäkringar, men slutnotan har jag inte i handen förrän i slutet av året.

Import
Han tycker att Sveriges nolltolerans mot salmonella är bra. Men tycker också att konkurrensen blir skev.
- Vi som drabbats måste göra soprent och avliva alla djur. Samtidigt står importdörren till ett Europa, där man inte tagit särskilt mycket notis om salmonella, vidöppen.
Livet återvände med de 280 nya smågrisar, som han håller på en annan fastighet, och som efter rask tillväxt kommer att vara slaktfärdiga från och med nästa vecka. Den 19 januari räknar han med att leverera fläsk till butiker i Vimmerby och Västervik.
- Skönt. Det är som ett gammalt ånglok som tuffar igång igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om