Håkan och Noomi tar hand om bruket

I många år sökte Håkan Visén och Noomi Lindberg en orörd gammal gård. Nu har de hittat en, och det med besked. De är nämligen nya ägare till Ösjöfors, där de som bäst håller på att göra mangårdsbyggnaden från 1777 beboelig igen. - Efter vad vi vet har ingen bott i huset sedan 1926. Det här är ett livsprojekt för oss.

Noomi Lindberg, Håkan Visén och snart femåriga dottern Hilda har blivit med byggnadsminne. Ambitionen är att så snart som möjligt flytta in - "på riktigt" i den vackra mangårdsbyggnaden i Ösjöfors. Foto: Janne Strömsten

Noomi Lindberg, Håkan Visén och snart femåriga dottern Hilda har blivit med byggnadsminne. Ambitionen är att så snart som möjligt flytta in - "på riktigt" i den vackra mangårdsbyggnaden i Ösjöfors. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2012-05-14 06:11


En ljusgrön dag i maj är det svårt att inte falla pladask för miljön i Ösjöfors. Det slitna begreppet om tid som stannat känns väldigt bokstavligt konkret. Här står stall, mjölnarbostad, magasin och mangårdsbyggnad kvar med bruset från ån som avstressande ljudkuliss. Ån, som var själva förutsättningen för att trumslagaren Lars Dristig kunde uppföra ett handpappersbruk på den här platsen 1777.

Ödelades
Men just handpappersbruket finns ju inte kvar. En av papperspressarna reser sig som ett sotat monument på platsen där Sveriges då äldsta bevarade pappersbruk stod tills det ödelades totalt i en anlagd brand augusti 2005.
Om det visste Håkan Visén och Noomi Lindberg i Östra Ryd, Söderköpings kommun, ingenting när de plötsligt såg ett lämpligt objekt i sin mångåriga jakt efter en orörd gammal gård att rusta och skapa ett resten-för-livet-ställe av.
Båda är svårt intresserade av gamla hus och gamla möbler ända sedan studietiden i Uppsala. Huset de äger och bor i idag i Östergötland är byggt på 1700-talet. De tilltalas av det gedigna. De timrade husen som står efter 200 år och kan stå i ytterligare några hundra.
- Håkan såg på nätet att Ösjöfors var till salu och vi tänkte att det kanske var stället vi letat efter.

Blev förälskade
I regnig november lämnade de den öppna östgötaslätten för att köra genom skog, skog och skog till Ösjöfors. Kunde de se charmen då, när vädret var som tråkigast, ja då borde det vara rätt.
- Känslorna var blandade. Samtidigt som vi kände en stor fascination över byggnaderna och platsen och blev omedelbart förälskade började vi ju fundera. Ville vi verkligen börja ett nytt liv och bo här, ute i skogen? Hur skulle vi få stället i ordning?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om