Skolchefen: "Vi har en ansträngd situation"

Flera skolor i kommunen har personal frånvarande. På Kottens förskola i Frödinge har extrabemanning satts in för att hålla verksamheten öppen. "Hälften av personalstyrkan är frånvarande", berättar skolchef Ola Karlsson.

"Utifrån min kännedom är det inte så att vi har en hög smittspridning av covid-19 utan vi har en hög frånvaro som leder till belastning. Så det är ett ansträngt läge men vi är inte där att vi frågar oss om vi kan ha skolorna öppna eller inte", säger skolchef Ola Karlsson.

"Utifrån min kännedom är det inte så att vi har en hög smittspridning av covid-19 utan vi har en hög frånvaro som leder till belastning. Så det är ett ansträngt läge men vi är inte där att vi frågar oss om vi kan ha skolorna öppna eller inte", säger skolchef Ola Karlsson.

Foto: Jonas Ekströmer TT/ Ivonne Svahn

Vimmerby2022-01-19 21:00

Han fortsätter:

– Vi har en ansträngd situation på Kottens förskola och vi har satt in extra bemanning för att kunna fortsätta bedriva verksamheten. Vi har även gått ut till de vårdnadshavare som har 15 timmarsplacering, det vill säga de som är arbetssökande eller hemma med ett yngre syskon, att man inte kan ha sitt barn på förskolan just nu. För i de fallen är vårdnadshavarna redan hemma.

Även på gymnasiet ska ett 10-tal i personalen vara frånvarande. 

– Flera har testat sig och fått negativt svar. Någon enstaka har testat positivt och några väntar på provsvar. Så det är inte så att frånvaron alltid har med en smittspridning av covid-19 att göra, utan det kan röra sig om andra sjukdomar eller att man är helt frisk men befinner sig i familjekarantän. 

Just familjekarantänen menar Ola Karlsson kan visa sig problematisk då frisk personal måste hålla sig hemma under flera dagar. 

– Jag vet att folkhälsomyndigheten kommer titta över rekommendationer kring just familjekarantän och se om något ska ändras. För det är framförallt den rekommendationen som ställer till det för verksamheter runt om i Sverige just nu. Det räcker med att en person har bekräftats positivt för covid-19 så ska alla i familjen vara hemma i sju dagar. Det är många dagar. Så det kan leda till en stor påfrestning för våra verksamheter.

Men även om det nu finns en frånvaro är det ingen förskola eller skola som i dagsläget tvingas stänga på grund av personalbrist. 

– Det är ett ansträngt läge på vissa håll men det är inte på den nivån att vi behöver stänga någon verksamhet. Däremot vet jag inte hur det ser ut imorgon. 

Vad händer om ni tvingas stänga en verksamhet?

– Skulle vi någon gång hamna i ett sådant läge där vi inte kan ha exempelvis en av förskolorna öppna, så kommer vi erbjuda plats på andra förskolor för de barn vars vårdnadshavare behöver barnomsorg för att kunna arbeta, speciellt om vårdnadshavaren arbetar med en samhällsviktig funktion. Så det kommer aldrig vara att vi stänger och säger "nu kan vi inte ha era barn någonstans".

Förutom Kottens förskola och Vimmerby gymnasium, hur är situationen på övriga skolor i kommunen?

– Det finns en frånvaro. Men inte på den nivån att vi behöver fundera på om vi ska göra något extra utan det hanteras på respektive enhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!