Hälften så stora - dubbelt så glada

Kompisarna Linda Karlsson, Södra Vi och Maria Ekström, Vimmerby, har gjort något stort - de har blivit mindre. Rejält mycket mindre. Tillsammans har de tappat 115 kg och nu är de bara halvor av sina forna överviktiga jag.

Vimmerby2009-02-07 05:05

Bekanta som inte sett Linda Karlsson och Maria Ekström på ett tag brukar se något oförstående ut.
Och det är inte så konstigt. De har förändrats markant. Begriper gör de ju inte själva, fullt ut.
- Det är svårt att ta in. Man tittar på gamla bilder och förstår inte. "Var jag verkligen så där tjock?"
- När man är överviktig skärmar man av sig på något sätt, vill inte riktigt se sig själv så stor som man är. Nu känns det så ofattbart att det kunde gå så långt.
Maria Ekström har gått ner 60 kg - från 120 kg till 60 kg med den gamla hederliga klassikern "äta mindre, motionera mer".
Linda Karlsson valde att göra en gastric bypass-operation och har sedan operationen den 1 oktober 2007 gått ner från 114 kg till 59 kg, alltså totalt 55 kg.
Den största skillnaden är att Linda begränsas av sin magsäck - för mycket eller för fet mat resulterar genast i att hon mår dåligt, medan Maria måste se till att begränsa sig själv.
- Jag vet att släpper jag taget kan jag trilla dit igen och det vill jag aldrig någonsin. Så jag undviker helt enkelt att utsätta mig för det jag vet ger mig dåligt samvete efteråt, säger Maria.
Likheterna är fler. Båda bestämde sig tidigt för att gå ner i vikt utan pulver och måltidsersättningar.
- Det kändes viktigt att hitta en ny livsstil, något man kände att man kunde leva med.
Istället för att lägga energi på exakt hur många fettprocent osten får innehålla har de hittat en metod de gillar. I stort sett "vanlig" mat, men betydligt mindre portioner än förr. Linda kan till exempel inte äta mer än ungefär 1,5 dl, men måste äta regelbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om