"Håll ihop Småland!

Kalmar län försvinner och landstinget upphör. En större klart större region tar ansvar för hälso- och sjukvården, infrastrukturen och delar av kulturen. Varje region ska vara så stor att den omfattar mellan en och två miljoner invånare.

Vimmerby2007-02-28 07:36

Regionförbundets ordförande, Leif Larsson, c, välkomnar ansvarskommittéens förslag och hoppas att både länet och Småland fortsätter att hålla ihop.
- Den kulturella identiteten är viktig i regionbildningen och jag vurmar starkt för Småland som en region. Småland är ett oerhört starkt varumärke, både nationellt och internationellt, anser han.
Så är det då framlagt, förslaget hur Sverige ska organiseras om. I stort går det ut på att länen och landstinget ska bort och ersättas av betydligt större regioner som ska styras av regionparlament. De ska i första hand ha ansvar för sjukvården, infrastruktur, statens del av kulturanslaget och den regionala utvecklingen i stort.
Förslaget uppskattar att det kommer att bli mellan sex och nio regioner i landet. Men några idéer om hur regionerna ska formas finns inte med. Inte mer än att varje region bör ha mellan en och två miljoner invånare, i vart fall inte mindre än 500 000. Där ska helst finnas ett universitet och ett universitetssjukhus, antingen i regionen eller genom en naturlig koppling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om