– Det är viktigt att vara observant på detta för både fullmäktige och kommunstyrelsen, sa han och pekade på att även i år går barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden mot underskott på nio respektive fyra miljoner kronor.
Han pekade också på att skatteintäkterna riskerar att minska till 2020 och 2021. Något som påverkar kommunens ekonomi högst påtagligt.
– Jag ser att det höga kostnadsläget för nämnderna består, svarade han på Helen Nilsson (S) fråga om varför prognosen för de årens resultat ligger markant lägre än de 19 miljoner som överskottet väntas bli nästa år. Redan 2021 noteras ett minus i planen...
Han påtalade också att det kan komma att behöva tas upp nya lån under nästa år. Främst för bolagens behov, men möjligen också för kommunen.
– Om hela investeringsbudgeten faller ut och vi inte når överskottet på minst 19 miljoner, kan vi behöva ta upp lån, sade han.
Ingela Nilsson Nachtweij (C) ställde en fråga om statliga pengar till skolan.
– Finns de 4,7 miljoner som vänstern vill lägga till skolan verkligen med i övergångsbudgeten som lagt fram i riksdagen.
Mattias Karlsson bad att få återkomma med besked om det specifika statsbidraget.
Socialnämndens ordförande, Eva Berglund (S) levererade ett svar:
– De tre miljoner vi haft inom den sociala sektorn för 2018 ligger kvar även för 2019, så det bör vara detsamma för barn- och utbildning. Sen kan alltid en tillträdande regering ändra på det.