Hallengren om vaccinordning: "Ingen avsikt att ändra"

Att skolpersonal skulle prioriteras i vaccinordningen är inte aktuellt enligt socialminister Lena Hallengren. "Vi har hittat ett väldigt effektivt system."

Det är en behandling mot bröstcancer som gör att Lena Hallengren är i riskgrupp och vaccineras nu.

Det är en behandling mot bröstcancer som gör att Lena Hallengren är i riskgrupp och vaccineras nu.

Foto: Privat

Vimmerby2021-04-29 16:50

Det säger Hallengren som hållit pressträff tillsammans med regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) under torsdagen. 

Skolpersonal i Vimmerby som vi har pratat med är oroliga och skulle vilja att lärare prioriterades i vaccinordningen. Borde skolpersonal prioriteras?

– Vi har en vaccinprioritetsordning som Folkhälsomyndigheten inte har som avsikt att ändra, säger Hallengren.

– Jag förstår också att den här oron finns. Det myntas väldigt lätt begrepp om att smittspridningen i skolan just nu är extremt hög och så vidare. Men på totalen kan vi inte riktigt se det, den är inte extra stor inom skolorna, säger Katsanidou och fortsätter:

– Men jag tror att det vore olyckligt att peta i den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram, för den har ändå varit oerhört bra tycker jag, för vi ser nu hur vaccinationerna ger effekt – inte minst då det inte är de äldre och sköra som nu är inneliggande på våra sjukhus. 

I början av pandemin pratades det mycket om samhällsviktiga yrken, men det menar Hallengren var i relation till att testa sig för covid-19.

– Då handlade det om att få möjligheten att testa sig för att kunna gå tillbaka till jobbet och inte vara hemma i ett visst antal dagar utan symptom för säkerhets skull, för det pressade verksamheterna väldigt hårt. Men när det gäller vaccinationer så har vi aldrig talat om att vi skulle gå på olika priogrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!