Håller hårt på strandskyddet

Det blir inte lättare att få dispens från strandskyddet bara för att kommunen tagit över ansvaret. Det hävdar miljö- och byggnämnden som avslår samtliga fyra ansökningar som kommit in sedan den 1 juli. I ett av fallen kan det dock bli en öppning - om detaljplanen för det området ändras.

Vimmerby2009-09-18 06:18

- Folk tycks tro att det är nu är fritt fram för dispenser, men lagen gäller fortfarande, och våra beslut överprövas av länsstyrelsen, säger bygglovsingenjör Melanie Lipka.
Sedan den 1 juli är det kommunerna som ger dispenser från strandskyddet.

Som tidigare
I Vimmerby har fyra ansökningar kommit in sedan den nya beslutsordningen trädde i kraft. Tjänstemännen och politikerna betonar att det i stort är samma lagstiftning som tidigare som gäller. Det nya är att landsbygdsutveckling kan vara ett argument för att kommunerna ska ge dispens.
- För att det ska vara tillämpligt ska det röra sig om något som innebär en långsiktig utveckling och som gagnar en större del av bygden och näringslivets utveckling, säger Björn Swedborg, m, ordförande i miljö- och byggnämnden.
Kommunen ska nu göra en inventering för att hitta områden där det kan vara möjligt att ge dispenser just med hänsyn till landsbygdsutveckling.
- Vi kommer givetsvis att titta på fall till fall, men i grunden är det lagen och 100 meter från stranden som gäller generellt i Vimmerby kommun, utom vid Krön där är skyddet 200 meter, säger Melanie Lipka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om