HÄLSOBLUFFEN: Vuxenskolans kurs var ren marknadsföring för mirakelpulver

Kurserna ställdes in omgående - "Alla deltagare kommer förstås att få pengarna tillbaka."

Foto:

Vimmerby2016-02-05 05:14


Lars Åke Öhman trodde han skulle få lära sig hur man lever hälsosammare när han anmält sig till Studieförbundet Vuxenskolans kurs "Målfokuserat livsstilsprogram". Det enda han fick var högre blodtryck. Av ilska.

- Det handlade om att vi skulle köpa dyra pulver och tabletter för tusentals kronor per månad. Man kände sig grundlurad.

Det tog inte lång stund förrän Lars Åke Öhman begrep att han hamnat på helt fel kurs, när han hängde med en kompis på första träffen i "Målfokuserat livsstilsprogram" i Vuxenskolans regi.

Informationen han och de andra fått om kursen var att de med "enkla medel" skulle få lära sig om "vitaliserad mage och tarm, balanserat blodtryck, blodsocker och blodfetter, viktminskning och hormonbalans".

- Föreläsningar om kost, träning och hälsa av utbildad personal, trodde jag. Men istället var det två alternativkonsulenter som visade en video där det utlovades fantastiska hälsoförbättringar om man köpte olika dyra pulver och tabletter. Inga vetenskapliga metoder användes för att mäta hälsotillstånd före eller efter man hade ätit det här, allt byggde på obevisade fakta, självklara "sanningar" och obesvarbara påståenden.

Lars Åke Öhman säger att informationen var väldigt inriktad på säljkonceptet.


- Det pratades mycket om vad det kostade. 5 300 för något startpaket. Man kunde få lägre priser om man tog ett abonnemang och värvade man fler köpare kunde man få ytterligare rabatt. Allt enligt typisk amerikansk försäljarmodell där syftet är att få så många deltagare som möjligt att teckna sig för långa abonnemang.

Först bet han ihop.

- Jag satt ju och retade upp mig ordentligt. Och när en annan av deltagarna plötsligt sa "jag känner mig grundlurad" berättade jag också vad jag tyckte.

Och ja, grundlurade är precis vad Vuxenskolan blev. Kursen "Målfokuserat livsstilsprogram" var inte alls vad arrangören tänkt sig.

Maria Strömberg, enhetschef och ansvarig för verksamhetens innehåll och kvalitet, Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar län, säger efter att vår tidning ställt frågor att hon först måste prata med verksamhetsutvecklaren i Vimmerby.

Efter det samtalet är kursen redan inställd på alla tre orter den hållits i länet.

- Vi har också blivit lurade. När cirkelledarna pratat med vår verksamhetsutvecklare har det inte alls handlat något om försäljning, utan om att må bättre på olika sätt. De har sagt något helt annat, och vi ställer in kursen direkt på alla tre orterna i länet. Alla deltagare kommer förstås att få pengarna tillbaka.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om