Hälsocentralen vädjar: "Stanna hemma om du testat dig"

De senaste två veckorna har personalen på Vimmerby hälsocentral märkt en oroväckande trend. "Jag skulle önska att de som har varit och testat sig också stannar hemma och väntar på provsvaret."

Camilla Ljungdahl uppmanar allmänheten att vara väldigt försiktiga. Speciellt de som har testat sig.

Camilla Ljungdahl uppmanar allmänheten att vara väldigt försiktiga. Speciellt de som har testat sig.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Ivonne Svahn

Vimmerby2021-04-25 21:00

Det säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral. 

Hon berättar att man börjat märka att personer som varit och testat sig inte alltid håller sig hemma i isolering tills dess att provsvaret kommit.

– Vi ser patienter som ena dagen är och testar sig och nästa dag kommer för att ta prover inne på vårt labb, utan att ha fått provsvar. Det finns också de som har varit och tagit prov och inte avbokar sitt läkarbesök dagen efter, innan man fått sitt provsvar. 

Det innebär att hälsocentralens dörrvärdar fått stoppa ett flertal personer som trots att de inte fått sitt provsvar varit på väg in i hälsocentralens lokaler. 

– Vi stoppar i dörren och får sen planera om hela vår verksamhet. Ibland är det så att man faktiskt inte ärligt svarar på frågorna i dörren, utan det upptäcks först när man kommer in. Men det är ytterst få, de flesta kan vi stoppa i dörren.

Har det här problemet ökat den senaste tiden?

– Ja, men det var liknande tendenser i somras, när det första trycket började lätta och vi inte hade så mycket smitta här i Vimmerby. Sen märkte vi inte så mycket, men de sista två veckorna har vi märkt att fler och fler inte väntar på provsvaret. Då är det inte så konstigt att smittan hänger i. 

Camilla Ljungdahl vill inte spekulera i vad som ligger till grund för beteendet, utan lyfter en önskan:

– Jag önskar bara att alla respekterar de rekommendationer som är. Oavsett om man är vaccinerad eller inte, så måste vi hjälpas åt och följa rekommendationerna.  

Så här ska du göra medan du inväntar ett provsvar om covid-19, enligt Camilla Ljungdahl:

1. Har man varit och testat sig så stannar man hemma tills man har fått ett provsvar. 

2. Har man ett inbokat läkarbesök under tiden som man inväntar provsvar, så ska man ringa hälsocentralen som då antingen flyttar fram besöket eller ordnar så att besöket kan genomföras om det är nödvändigt.

3. Vanliga labbet – för annan provtagning, har ingen tidsbokning. Vänta tills du är helt frisk eller har fått ett negativt provsvar innan du går dit.

När man väntar på provsvar från ett covid-19-test är det viktigt att hålla sig hemma och isolerad.
När man väntar på provsvar från ett covid-19-test är det viktigt att hålla sig hemma och isolerad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!