Halverar tiden mellan död och begravning

Sverige har länge haft ett föga hedrande världsrekord. Här går det längst tid mellan dödsfall och begravning. Den nya begravningslagen halverar maxtiden till en månad - och lagen är bra, anser många.- Lagändringen hjälper oss att stanna upp. Döden måste få plats i almanackan, säger Eva-Lena Karlsson, kyrkoherde i Vimmerby.

Vimmerby2012-06-29 06:28

Den 1 maj trädde riksdagens beslut om förändringar i begravningslagen i kraft. Den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och begravning - kremering eller gravsättning - har halverats till en månad, mot tidigare två.

Tiden har ökat
Skälet är att antalet dagar mellan dödsfallet och kremation eller gravsättning har ökat kontinuerligt. Statistik från Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, visar att det i november 2009 i genomsnitt tog 20,2 dagar mellan dödsfall och begravningsdag, en ökning med 1,3 dagar jämfört med året innan. Och trenden har pågått länge: 1999 tog det i snitt 14 dagar - en ökning med nästan en vecka på tio år. Variationen är dock stor i landet. I storstäderna kan tiden vara lång - i Stockholmsområdet hålls begravning i snitt 31 dagar efter dödsfallet - medan det inte dröjer riktigt lika länge på mindre orter.
Svenskarnas attityd till begravningar har till och med lett till att vi innehar ett föga eftersträvansvärt världsrekord, som tar resurser i anspråk och kostar samhället en hel del pengar.
I Vimmerby dröjer det sällan mer än två-tre veckor mellan dödsfall och begravning.
- Här har vi inte haft samma problem som i storstäderna, och den nya begravningslagen kommer heller inte att ställa till några praktiska problem. Krematoriet i Linköping, som vi anlitar, har plats, säger Eva-Lena Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om