Det ena projektet ska plocka fram en föreningsguide på sju olika språk som sedan ges ut till nyanlända invandrare. Länsstyrelsen finansierar projektet med 340 000 kronor, som löper fram till november i år.
- Den ska berätta hur en förening fungerar. Vilka skyldigheter, rättigheter och möjligeter som man har i föreningslivet. Många nyanlända vet inte hur en förening fungerar här. Överlag måste föreningarna bli bättre på att informera. Guiden ska finnas som en del i den information man får som nyanländ, säger Christian Simonsson som leder projektet tillsammans med David Lindgren (tidigare Johansson).
Ta fram koncept
De båda är mitt uppe i en granskning av Vimmerby IF:s integrationsarbete.
- Syftet är att ta hand om nyanlända människor i kommunens föreningsliv. Nu går vi igenom vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre. Vi börjar med vår förening först, men sedan vill även kunna hjälpa andra föreningar med de här frågorna.
Vimmerby IF är den förening i kommunen som har flest barn med utländsk härkomst i sin verksamhet.
- Att VIF är duktiga på det här beror på att ledarna tar ett stort ansvar. Men det finns inget övergripande koncept som säger hur man ska förhålla sig. Det vill vi ta fram, berättar David Lindgren.
Halvtid i VIF:s integrationsprojekt
Vimmerby IF har nått till halvtid i sina båda integrationsprojekt. Det ena vänder sig till ensamkommande flyktingbarn medan det andra har ett mer allmänt informationssyfte.- I idrotten sker en naturlig integration, där språket inte är så viktigt, säger Thomas Borg, projektledare för Vimmerbymodellen.
Se möjligheterna. Thomas Borg ansvarar för integrationsprojektet Vimmerbymodellen. De jobbar med kommunens ensamkommande flyktingbarn.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!