Han åkte på jämställdhetskonferens i Bryssel

Alexander Högberg, 22, från Vimmerby var en av två svenska representanter när 55 unga socialdemokrater från hela EU samlades för jämställdhetskonferens i Bryssel. ”Tyvärr ser vi en backlash”.

Alexander Högberg på plats i Bryssel där han var en av 55 unga socialdemokrater från hela EU på jämställdhetskonferens.

Alexander Högberg på plats i Bryssel där han var en av 55 unga socialdemokrater från hela EU på jämställdhetskonferens.

Foto: Privat

Vimmerby2019-03-13 13:00

Alexander Högberg, kassör och studieledare för SSU Kalmar län, har under fem dagar varit på konferensen Youth for Gender Equality forum 2019 i Bryssel.

– Jämställdhetsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat så det var jättekul att bli antagen till konferensen. Det var intressant att få diskutera jämställdhet ur ett större perspektiv och jag hade förhoppningen att se hur man löst sina utmaningar i andra länder och se om vi kan implementera det i vårt arbete.

Kom du hem med några goda exempel där andra länder kommit längre?

– Tyvärr inte, får jag nog säga. Sverige och Finland sticker ut, vi ligger så mycket i framkant. Men det blev många bra diskussioner ändå och skrämmande exempel på hur jämställdheten gått åt fel håll i flera länder i Europa. Sverige och Finland är de enda två länder som har särbeskattning. Jag är förvånad över att vi inte pratar mer om de här frågorna än vi gör.

På vilket sätt menar du att jämställdheten gått bakåt?

– Det har tagits fram en rapport som bygger på statistik sedan 2005. Den visar att lönegapen ökat, vi ser att kvinnors rättigheter kränks hela tiden och mäns våld mot kvinnor har ökat. Vi lever i ett patriarkalt samhälle, byggt av män för män. Vi måste rasera strukturerna och tillsammans bygga ett samhälle som gynnar båda könen.

Men det finns mycket kvar att jobba med på hemmaplan, även om jämställdhetsarbetet kommit längre i Sverige än många andra länder, menar Alexander Högberg.

– I Europa har kvinnor 40 procent lägre pension än männen, det är helt sjukt. I Sverige är löneskillnaden 11,3 procent, det påverkar ännu mer när man kommer till pensionsåldern.

Vilka slutsatser har du dragit efter dagarna i Bryssel?

– Efter de här dagarna måste jag först smälta tankarna. Vi måste driva en bra och progressiv politik och bland annat titta på föräldraförsäkringen och lyfta frågan hur vi delar ansvaret för det obetalda arbetet som görs hemma. Det är ju snart ett EU-val och där måste jämställdhetsfrågan få annan prioritet. För att förstå vad som händer i EU måste vi diskutera hur vi har det på hemmaplan och vad vi vill göra åt det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!