Nicklas är eldsjälen som ordnar isen

"Det är rätt roligt och jag är ganska rastlös av mig", berättar Nicklas Johansson, som bor i Kohagen och ser till att det spolas en isbana till skridskosugna invånare.

Nicklas Johansson är inne på spolning nummer fem på mindre än ett dygn och snart går det att ta de första skridskoskären på isen tror han.

Nicklas Johansson är inne på spolning nummer fem på mindre än ett dygn och snart går det att ta de första skridskoskären på isen tror han.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-11-30 20:00

När Vimmerby Tidning träffar Nicklas Johansson på hans lunchrast står han redo, vattenslangen ligger i skottkärran och vi vandrar ner över isiga gator och knarrande snö till isbanan i Kohagen.

– Jag såg i söndagskväll att det skulle vara minusgrader under de närmsta tio dagarna, så då tänkte jag att det är lönt att spola. För det är tråkigt om man lägger ner två-tre dagars jobb och det sen försvinner, berättar Johansson. 

Det är andra året i rad som Nicklas Johansson spolar is.

– Jag spolade is för många år sen när mina barn var små, då var vi många som delade på det. Förra vintern när det inte gick att göra så mycket annat så lyckades jag leta reda på var vattenslangen fanns. 

undefined
Nicklas Johansson är inne på spolning nummer fem på mindre än ett dygn och snart går det att ta de första skridskoskären på isen tror han.

Spolningen vid lunchtid på tisdagen är den femte i raden. Den första gjordes redan på måndagseftermiddagen. 

– Här är det rätt lätt eftersom det är asfalt under. Men svårigheten nu var att det kommit blötsnö så det var ganska knöligt underlag. Det är fortfarande lite knöligt men det brukar rätta till sig när de börjar åka på isen. 

Hur många gånger till tror du att du behöver spola innan det blir åkbart?

– Jag tror att om jag lägger på rätt så mycket nu så går det nog att börja åka på de flesta ställena, även om det ser lite knaggligt ut på visa bitar, men det får de nog köra bort, säger han och fortsätter:

– När grunden är lagd så brukar jag spola på ungefär en gång per dygn ett litet lätt lager. Svårigheten då blir att hitta någon tid, för när det väl börjat åkas så är det fullt med folk. Då får man gå ut och spola framåt 22-hugget på kvällarna. 

undefined
Rinken i närheten av tennishallen har inte spolats än. Men håller vädret i sig kommer det bli åka av även här.

Nicklas Johansson är en av alla privatpersoner och föreningar som hjälper kommunen att spola upp isar och det är kommunen glada för.

– Vi är supertacksamma för att vi har så många engagerade. Genom att vi får hjälpen av medborgare och föreningar så innebär det att vi kan hålla isen i bättre trim, för då kan man spola upp på kvällar och helger och det hade kanske inte vi i kommunen haft samma möjlighet till. Det blir en bättre kontinuitet i uppspolningen och man kan hålla de i bättre skick på det sättet, berättar Anton Palmér, fritidssamordnare på Vimmerby kommun. 

Enligt Palmér så spolas det oftast isbanor i majoriteten av tätorterna i kommunen. Men hur många som kommit igång kan han inte svara på.

– Vi får ta en avstämning här idag och imorgon och kolla vilka som har satt igång sitt arbete och vilka som avvaktar. Det väntar ju runt tio dagar med minusgrader så nu ska vi igång med det.

undefined
"Vi ser ett rejält uppsving. Men vi hade önskat att många lånade mer och att fler kände till att den här möjligheten finns. Men vi är glada varje gång någon kommer och lånar och att man faktiskt tänker miljömässigt och hållbart." säger Anton Palmér.

Kommunens sport- och fritidsbibliotek, där man kan låna utrustning blir ännu lite mer använt när vintersäsongen är kommen.

– Framförallt ökar intresset för att låna skridskor. Det började redan veckan innan höstlovet för då hade vi väldigt mycket allmänhetens åkning i ishallen. Vi tog också upp skridskor till ishallen under höstlovet så man kunde låna på plats, berättar Palmér.

Vinterns ankomst bäddar inte bara för skridskoåkning utan också skidåkning på längden.

– Vi har även skidspåren i åtanke men vi vill ha lite mer snö för att kunna spåra upp vid VOK, säger Palmér.

Hur mycket mer snö behövs?

– Eftersom träden hänger över spåren vid VOK så behövs det nog en tio centimeter snö till för att det ska bli bra och hållbara spår. Nere på CEOs är det i dagsläget inte långt ifrån att vi kan göra spår, men vi skulle bara behöva ett litet skyfall till så finns möjligheten. 

Skridskoåkning

Föreningar och privatpersoner hjälper kommunen med att spola isar runtom på orterna i kommunen. 

Bland annat brukar det spolas is på grusplanen vid idrottsplatsen Ulveskog i Södra Vi. Det spolas även i Gullringen, Rumskulla och Tuna. 

I Vimmerby brukar det finnas möjlighet att åka skridskor i Hultet, Kohagen och i rinken bakom tennishallen. Det finns också möjlighet till att åka skridskor i ishallen under allmänhetens åkning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!