Jonas Alvin jobbar till vardags som köksmästare på Stångs Magasin i Linköping. Idag och igår har han tävlat mot 32 andra kockar för att bli en av de åtta personer som får äran att tävla final i Årets Kock, SM i professionell matlagning.
– Det känns stort att få komma till finalen, det trodde jag inte imorse, berättar Jonas efter att finalisterna avslöjats.
– Det är första gången jag deltar i tävlingen så det känns jättekul att ha blivit en av de åtta.
För att ta sig till final har deltagarna behövt ta sig igenom fem delmoment i teori, råvarukunskap, upplagning av inskickad tävlingsrätt, handlagstest och råvarukorg med så höga poäng som möjligt. De med högst poäng deltar i Stockholm den 28-29 september då tävlingen avgörs och årets kock utses.
– Det gick jättebra. Det har varit fullt ös hela tiden och jag har genomgående fått jämna poäng.
Jonas fick ihop 94 av max 134 poäng. En av dagens delmoment var att skapa en rätt utifrån råvaror som hållits hemliga.
– Det var svårt. Jag valde att ångkoka laxen, göra en färskpotatis pure och servera med vit sparris.
Hur Jonas ska förbereda sig till finalen har han inte hunnit fundera ut.
– Jag vet inte vad vi kommer att göra än, det avslöjas två veckor innan. Nu är det en bra bit kvar till finalen så först blir det semester.