Han är störst i barnboks-Sverige

Ett rött fritidshus i Brånhult, en dryg mil utanför Vimmerby. Här finns han ibland, Sveriges mest köpta, mest utlånade och mest lästa författare. Hur känns det att vara det?- Det där kan jag inte gå och tänka på. Drar man för stora växlar på framgång får man motsvarande motstånd när det går dåligt.

Vimmerby2012-07-07 04:06


Möter du Martin Widmark på ICA är det inte särskilt sannolikt att du känner igen honom. Men hans böcker känns igen. Han skriver mellan sex och åtta barn- och ungdomsböcker om året och med figurer som Rakel, Halvdan Viking, Tyko Flores, David och Larissa och Nelly Rapp har han tagit ett grepp om läsarna vi så gärna klumpar ihop till "bokslukare" att det inte liknar något annat.

Fullständig dominans
Allra störst är deckarparet Lasse och Maja. Böckerna om Lasse-Majas Detektivbyrå är ett fenomen. Nu ska de dessutom nå nya läsare i Indien och Kina med en miljonmarknad som svindlar.
Det är frestande att fastna i siffror när det gäller Martin Widmark. Bara under 2010 lånade 1 350 208 barn en av Martin Widmarks böcker. Han har fullständigt dominerat de senaste åren och till och med på biblioteket i Vimmerby har han slagit ut Astrid Lindgren från topplistorna.
Hör bara: Av de tio mest utlånade barnböckerna på biblioteket i Vimmerby i fjol hade Martin Widmark skrivit tio.

Skrivro
Martin Widmark själv har ett avslappnat förhållningssätt till sitt skrivande och sina framgångar. Även om han förstås är tacksam över att barnen läser honom och medveten om vilken skillnad framgång gör i trygghet.
- Jag har kunnat köpa en bättre bil så vi kan åka lite oftare hit ner, och det är skönt.
"Hit ner" är Brånhult. Ett rött hus mellan Vimmerby och Rumskulla.
Han behöver Stockholm. Men han behöver Brånhult också. Här får han skrivro. Och fastnar han är det bara att ge sig ut och snickra lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om