Han blir kommunens flyktingsamordnare för Ukraina

Kommunen ser att det finns ett behov av en samordnande funktion för det särskilda arbetet kopplat till kriget i Ukraina. Därför återanställer man nu pensionerade Mats Lundberg som flyktingsamordnare för ukrainska flyktingar.

Mats Lundberg börjar sin tjänst som flyktingsamordnare för ukrainska flyktingar den här veckan. Han har tidigare arbetat på integrationsenheten under många år.

Mats Lundberg börjar sin tjänst som flyktingsamordnare för ukrainska flyktingar den här veckan. Han har tidigare arbetat på integrationsenheten under många år.

Foto: Montage

Vimmerby2022-04-22 06:00

Den här veckan börjar Vimmerby kommuns nya flyktingsamordnare som ska arbeta riktat mot ukrainska flyktingar. Det blir Mats Lundberg, som tidigare har arbetat på integrationsenheten under många år innan han nyligen gick i pension, som kommer tillbaka för att axla uppdraget.

– Vi såg behovet av en samordnande länk för arbetet som kopplas till Ukraina så vi passade på att knyta upp Mats som har många års erfarenhet från arbete med integration, säger säkerhetssamordnare Håkan Westerback.

Tjänsten är på 50 procent och sträcker sig först och främst över några månader.

– Det blir ett glapp där mellan det vanliga integrationsarbetet och alla delar som blir gällande Ukraina. Flyktingfrågor är inte riktigt vår hemmabana som jobbar med säkerhet och integrationsenheten har fullt upp med det dagliga arbetet så den här funktionen behövs.

En arbetsuppgift för Lundberg skulle kunna bli jobbmatchning för ukrainska flyktingar – en funktion som andra kommuner redan infört. 

– Det är en sån sak som har diskuterats som en "bra att göra sak" men vi får avvakta tills Mats är på plats och vilka åtgärder han tycker att vi ska vidta först utifrån hans kunskap och erfarenhet.

I dagsläget har kommunen tio registrerade flyktingar från Ukraina men på sikt kan det bli fler. 

– Får vi hit ännu fler är tanken såklart jättegod att kunna nyttja kompetensen eftersom de också har sina arbetstillstånd. Men vi får lite mer kött på benen den kommande veckan när Mats är på plats och då vet vi mer, säger Håkan Westerback.

När Vimmerby Tidning når Mats Lundberg njuter han i Spanien av sista dagarna som pensionär innan allvaret börjar igen, men han tar sig ändå tid för en kort telefonintervju.

– Jag har jobbat med integration i väldigt många år och jag brinner för det jag gör: att hjälpa andra människor och framförallt personer på flykt, säger Lundberg.

Vad var det som fick dig att tacka ja till tjänsten?

– Kommunen har fått till en bra organisation kring flyktingmottagandet och det kändes bra att komma in och ha den i ryggen. Att det var en halvtidstjänst passar mig bra och jag vet att jag kan hjälpa till med ett behov och det känns bra. Integration är viktiga frågor som behöver uppmärksammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!