Rickard ny platschef på GDL i Vimmerby: "Känner mig inspirerad"

GDL i Vimmerby har fått en ny platschef i form av Rickard Arrhenius. I en längre intervju med Vimmerby Tidning berättar han om valet, sin karriärsbana och vad som väntar framåt.

Rickard Arrhenius (t.h) är ny platschef på GDL i Vimmerby. Håkan Nyström (t.v) har fått ett utökat ansvar inom företaget och blir ny regionchef för region syd.

Rickard Arrhenius (t.h) är ny platschef på GDL i Vimmerby. Håkan Nyström (t.v) har fått ett utökat ansvar inom företaget och blir ny regionchef för region syd.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-05-08 11:25

Förändringen sker efter att GDL:s Håkan Nyström, regionchef nordost, har fått utökat ansvar i bolaget.

– Håkan blir även regionchef i region syd. Därför behövs det en platschef här i Vimmerby, säger Rickard Arrhenius som bor i Hultsfred. 

– Framförallt finns det mycket rörande personalfrågor som jag helt enkelt inte hinner med, tillägger Håkan.

Rickard har arbetat på GDL sedan 2018, först som transportledare och sen produktionsledare. 

– Jag vill utvecklas och tycker det är kul. Jag är fostrad som åkerimänniska och finner transportbranschen intressant. Men jag kan inte svara exakt på vad det är som lockar med nya rollen. Jag har haft ett stort mandat och förtroende under lång tid. Nu kan jag lägga till ytterligare pusselbitar som jag får jobba med. 

undefined
Rickard Arrhenius tillträdde sin nya tjänst som platschef 1 maj. En av de viktigaste punkterna för honom är att bibehålla hög trivsel bland medarbetarna.

Han fick sitt första sommarjobb på ett lager i 15-årsåldern och efter gymnasiet och värnplikten började han köra kranbil i Stockholms innerstad.

Med senare erfarenhet som fjärrbilsförare för Västbo transport i Hultsfred och arbetande förman öppnades möjligheten att bli transportledare på Schenker. Där kom han 2018 i kontakt med Håkan Nyström. Trots att han trivdes fantastiskt på Schenker lockades han över av Håkan.

– På den vägen är det. Åren har gått fort, jag har fått möjligheten att utvecklas, men att nu fylla Håkans skor blir inte lätt.

Var det självklart att tacka ja?

– Jag har inte legat sömnlös, men klart att jag funderat på om det är rätt beslut. Nu när jag landat i det känner jag bara att det ska bli roligt. Jag har fantastiska medarbetare som jag får jobba med varje dag. Det är det som gör att jag känner mig inspirerad till att ta mig an en sån här uppgift. Jag vet att jag kommer ha bra männikor runtomkring mig.

Rickard Arrhenius och Håkan Nyström kommer fortsätta jobba väldigt tajt tillsammans. 

– Det är en jättetrygghet att ha Håkan nära tillhands. Hade jag vetat att han skulle tagit nyckeln, stängt igen dörren, låst och gått ut för gott hade jag nog varit lite mer nervös, haha. Vi har kommit väldigt nära varandra under dessa år.

Vad kommer du bidra med i nya rollen?

– Målet är att bolaget fortsatt ska gå bra, att mina kollegor trivs och att vi ska vi vara en attraktiv arbetsplats. Det är nog egentligen det jag vill jobba hårdast med. Att alla ska trivas och må bra. För gör människor det kommer de leverera resultat.

undefined
Håkan Nyström känner sig väldigt trygg med att lämna över stafettpinnen till Rickard Arrhenius.

Håkan Nyström har varit på företaget sedan 2012, och haft ansvaret för mycket av det som numer är Rickards arbetsuppgifter sedan 2018. Han känner sig trygg med att lämna över stafettpinnen. 

– Jag både hoppas och tror att han inte bara kommer bli en förvaltare, utan att han även utvecklar bolaget på lokal nivå precis som jag försökt göra under min tid som chef här.

– Rickard har visat rätt sidor och att han är väl mogen att kunna axla rollen som chef. Med det sagt finns det en skala allvar i det såklart, kontoret omsätter cirka 150 miljoner kronor samt att arbetet nu även rör personalansvar och människors faktiska arbetsplats.

Vad har ni för utmaningar framåt?

– Vi har några stora LOU:er att beta av. De stora upphandlingarna har oftast längre löptider, upp till 7-8 år. Det är viktigt för att ha lugn och stabilitet. Det är även viktigt för våra underentreprenörer, säger Håkan och fortsätter: 

– Sen är det skillnad, Kalmar län är en konstant lågkonjuktur jämfört med Skåne. I Skåne är det vilda västern hela tiden och det händer hur mycket som helst. Här är man ibland med på vissa projekt och ibland inte.

– Samtidigt har vi mycket åkerier och transportskola, som plockar ut mycket personal. Vi har en fin region på det sättet; med byggnation, industrisdan och skolor. Så det finns alla möjligheter, säger Rickard Arrhenius.

Han började sin nya tjänst 1 maj och på frågan hur dom första dagarna i nya rollen känns svarar han leende att dom känns ungefär som tidigare. 

– Jag är väldigt trygg och känner att medarbetarna är trygga med mig. Hade jag kommit in utifrån som ny hade det varit betydligt tuffare. Jag upplever att jag har fått väldigt fint stöd av alla kollegor, det är högt i tak och mycket skoj. 

Kommer det vara ett behov av fler medarbetare på plats framöver eller hur ser ni på det?

– Som det ser ut för tillfället är vi rätt antal personer, men målet framöver är givetvis att växa. Det är väl ett mål man har, att få in fler kompetenta människor i sin organisation. På sikt vill man alltid mer, men man måste vara realist också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!