Granskad god man drar in miljoner på sina uppdrag

Peter Moberg har sedan 2014 fått minst 4 miljoner i arvode för sina uppdrag som god man och förvaltare. Antalet uppdrag överstiger kraftigt vad flera god man-föreningar menar är rimligt. "Den här siffran gör mig faktiskt mållös", säger Carina Jönsson från föreningen RGMF.

"Den människan kan inte hinna ha kontakt med sina huvudmän. Jag fattar inte hur det ska gå ihop och jag blir ledsen när jag hör sådant här. För mig finns en stolthet i att vara god man och det kan inte vara meningen att det ska gå till såhär", säger Carina Jönsson från God man och förvaltarföreningen i Västra Östergötland.

"Den människan kan inte hinna ha kontakt med sina huvudmän. Jag fattar inte hur det ska gå ihop och jag blir ledsen när jag hör sådant här. För mig finns en stolthet i att vara god man och det kan inte vara meningen att det ska gå till såhär", säger Carina Jönsson från God man och förvaltarföreningen i Västra Östergötland.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Vimmerby2023-02-09 21:00

Vimmerby Tidning har tillsammans med flera titlar inom Öst Media granskat Peter Moberg, som har uppdrag som god man och förvaltare i flera kommuner i Östergötland och Småland, däribland Vimmerby. Kartläggningen visar att han har minst tio gånger fler uppdrag än vad som anses brukligt, omkring 60 stycken varav 21 i Vimmerby kommun.

Av de uppgifter som Vimmerby Tidning hittills tagit del av framgår att Peter Moberg år 2022 fick omkring 750 000 kronor i arvode utbetalt, varav drygt 240  000 kronor för uppdragen i Vimmerby. Det betyder att den pensionerade 67-åringen i snitt drog in minst 62 500 kronor per månad förra året, bara på sina uppdrag som ställföreträdare. 

Bjarne Lynbech, som sitter i styrelsen för Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS) och dessutom är ordförande i förbundets lokalförening i Vimmerby och Hultsfred är kritisk till den stora summan som Peter Moberg plockar ut. 

– God man ska man vara med hjärtat och inte med plånboken, säger han till Vimmerby Tidning.

Bjarne får medhåll av Carina Jönsson, vice ordförande i God man och förvaltarföreningen i Västra Östergötland, en lokal gren av Riksförbundet gode män och förvaltare som har medlemmar i flera av de kommuner där Peter Moberg har uppdrag. Hon reagerar starkt när hon får höra om antalet uppdrag som Peter Moberg har.

– Det är ju barockt. Jag vet att det finns gode män som har många uppdrag men den här siffran gör mig faktiskt mållös, säger hon.

I kartläggningen har Vimmerby Tidning samlat in siffror som sträcker sig tillbaka till 2014 och de visar att Peter Moberg sedan dess totalt tjänat en bit över 4,3 miljoner kronor på sina uppdrag som ställföreträdare. Eftersom vissa kommuner inte velat lämna ut siffror med hänvisning till sekretess är det dock möjligt att 67-åringen tjänat mer. 

undefined
I kartläggningen har Vimmerby Tidning samlat in siffror som sträcker sig tillbaka till 2014 och de visar att Peter Moberg sedan dess totalt tjänat minst en bit över 4,3 miljoner kronor på sina uppdrag som ställföreträdare

Carina Jönsson, som är pensionär, har tre uppdrag som god man och säger att det inte enbart handlar om att sköta sin huvudmans ekonomi och se till att räkningarna betalas.

– Vissa kan lägga mer tid men för mig känns tre lagom, det är vad jag hinner med. Man ska sörja för deras person och se till att man träffar dem och umgås kontinuerligt, eller så vill åtminstone jag ha det gentemot mina huvudmän. Jag ser till att ta med dem ut på fika och liknande, och så och besöker jag naturligtvis dem i deras boende, säger hon.

Just nu svämmar Carinas köksbord över av papper, kvitton och pärmar. Det är redovisningstider och trots att hon inte har många uppdrag är det mycket som ska ordnas. Hur en god man kan hinna med 60 uppdrag, och antagligen många fler, förstår hon inte.

– Den människan kan inte hinna ha kontakt med sina huvudmän. Jag fattar inte hur det ska gå ihop och jag blir ledsen när jag hör sådant här. För mig finns en stolthet i att vara god man och det kan inte vara meningen att det ska gå till såhär, säger Carina Jönsson.

undefined
I huvudsak är det huvudmannen som ska betala ställföreträdarens arvode men det finns också fall där kommunen står för notan. Arvodets storlek varierar beroende på uppdraget men ett normalt årsarvode för en god man är cirka 12 000 kronor per uppdrag.

I huvudsak är det huvudmannen som ska betala ställföreträdarens arvode men det finns också fall där kommunen står för notan. Arvodets storlek varierar beroende på uppdraget men ett normalt årsarvode för en god man är cirka 12 000 kronor per uppdrag. För Carina Jönsson är godmanskap i första hand inte ett sätt att tjäna pengar utan snarare ett sätt att ge tillbaka till samhället.

– Jag har fått så mycket av samhället och tycker att jag kan betala tillbaka lite, dessutom känns det väldigt fint att kunna stötta och hjälpa personer. Att vara god man är ingen jäkla business och jag tycker att en annan uppfattning än så är felaktig, säger hon.

Det finns ingen lag som styr hur många uppdrag en god man får ha, men i Göteborgs har överförmyndarnämnden beslutat att ställföreträdare som mest får ha 30 uppdrag. Carina Jönsson är positivt inställd till en sådan gräns men menar att det också borde handla om sunt förnuft.

 – Uppenbarligen har jag och den gode mannen i det här fallet väldigt olika uppfattning om vad det innebär att vara just god man, säger hon.

Peter Moberg har vid upprepade tillfällen tackat nej till att kommentera när Vimmerby Tidning kontaktat honom via telefon och sms, men i sina sociala medier skriver 67-åringen att han fick sitt första uppdrag som förvaltare i mitten av 2012 och att han efter pensionen ser sina samlade uppdrag som ett heltidsjobb han trivs med.

God man och förvaltare

God man

Att få en god man är vanligtvis en frivillig åtgärd och man går själv med på att tingsrätten utser en god man. Om den som behöver hjälp inte förstår vad det innebär att ha en god man, kan ett läkarintyg eller liknande behövas för att tingsrätten ska besluta. 

Förvaltare

Om det inte är tillräckligt med en god man kan tingsrätten utse en förvaltare. Det är en tvångsåtgärd och rätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!