Han fick nya tjänsten i kommunen

Vimmerby kommun ska utveckla sina mötesplatser. För att samordna verksamheten och utöka den har John Karlsson anställts för att ta ett övergripande ansvar.

Mirja Holgersson, Anders Degerman, Lotta Törnered och Anton Palmér bakom John Karlsson som är ny på tjänsten som Mötesplatsutvecklare i Vimmerby Kommun.

Mirja Holgersson, Anders Degerman, Lotta Törnered och Anton Palmér bakom John Karlsson som är ny på tjänsten som Mötesplatsutvecklare i Vimmerby Kommun.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-03-22 17:27

I dagsläget finns fyra olika mötesplatser inom Vimmerby kommun, men med den resurs som tillförs i form av John Karlsson som samordnare är målet att under året utöka verksamheten med ytterligare två mötesplatser.

– Vi startade Mötesplats Bullerbyn 2014 och har sedan dess fått igång verksamhet på tre platser till. Det är Focushuset, Fabriken och Mötesplats Ceos som vi har i samarbete med Vimmerby IF, säger Anders Degerman som är folkhälsosamordnade i Vimmerby kommun och tror mycket på konceptet med mötesplatser.

– Det är en plats där möten mellan människor, föreningar och civila aktörer kan ske. Det övergripande syftet är att få en stärkt medborgardialog där alla kan känna sig inkluderade och det ska utveckla kommunen, säger Anders Degerman.

Ett exempel på verksamhet som han menar har givit resultat är Mötesplats Bullerbyn. Sedan starten 2014 har nästan alla som fått jobb genom projektet kunnat använda det som en språngbräda vidare ut i arbetslivet.

Nästan alla de 20 personer som fått anställning i ett år via arbetsmarknadsenheten under den här perioden har kunnat gå vidare till ett nytt jobb eller utbildning. Nästa steg i att utveckla verksamheten med mötesplatser blir alltså att anställa en samordnare på halvtid i tio månader.

– Vi är många som är delaktiga i arbetet på olika sätt på de olika platserna, men vi har känt att det behövs någon som tar det övergripande ansvaret och jobbar med att samordna verksamheterna i större utsträckning, säger Anders Degerman.

John Karlsson tillträdde tjänsten som Mötesplatsutvecklare för tre veckor sedan och säger så här om sin bakgrund:

– Jag är uppväxt på landsbygden i Vimmerby kommun och kan ta med mig en del nyttiga erfarenheter av det in i jobbet. Dessutom har jag jobbat en del inom både kostenheten och äldreomsorgen i Vimmerby kommun. Sedan har jag avslutat mina studier i Lund ganska nyligen där jag läst en kurs i mänskliga rättigheter och dessutom tagit en master i Folkhälsa.

John Karlsson har nu en utmaning framför sig.

– Det är mycket folk involverade i de här verksamheterna så det blir en utmaning att snabbt lära känna alla. Alla är väldigt positiva så det underlättar. När jag har hittat min roll ser jag fram emot att dra igång nya verksamheter. Gärna på mindre orter i kommunen, säger John Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!