Har tröttnat på fartsyndarna i stan: "Bara blåser till"

Det är inte bara på Drottninggatan som fartsyndarena trycker gasen i botten. Nu ryter ytterligare en boende ifrån och vill att kommunen ordnar fler farthinder.

Enligt Karl Evert Johansson, boende på Drottninggatan, blir Västra Tullportsgatan mer eller mindre en racinggata på helgerna.

Enligt Karl Evert Johansson, boende på Drottninggatan, blir Västra Tullportsgatan mer eller mindre en racinggata på helgerna.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-13 20:30

Efter Vimmerby Tidnings artikel där en boende på Drottninggatan kritiserar bilister som kör alldeles för fort förbi fritidshemmet där hörde Karl Evert Johansson av sig. Han bor också på Drottninggatan och han vittnar om att problemet är ännu större.

– Längs Drottninggatan, ifrån rondellen vid gamla Coop och fram emot Näktergalen, kommer bilar och passerar i säkert 60 kilometer i timmen, det bara blåser till där. Där bor många äldre och de tvingas fara som yra höns med sina rullatorer för att hinna över, säger han.

undefined
"Där bor många äldre och de tvingas fara som yra höns med sina rullatorer för att hinna över", säger Karl Evert Johansson.

Även Västra Tullportsgatan, från rondellen vid gamla Coop och ner mot Ica-butiken, är väldigt drabbad av fartsyndare, menar Karl Evert.

– På fredagskvällar och lördagskvällar är det som en racegata där och jag tror säkert att det är många bilar som ligger i upp emot 100 kilometer i timmen, säger han.

undefined
"Jag tror säkert att det är många bilar som ligger i upp emot 100 kilometer i timmen, säger Karl Evert Johansson om hastigheten på Västra Tullportsgatan.

Karl Evert skulle gärna se att kommunen byggde fler farthinder. Maria Åkerö, trafikingenjör på gatukontoret, berättar att man får många samtal om höga hastigheter i stan.

– Vad vi kan göra åt det beror på vad det är för gata. En bostadsgata i ett villaområde får ansöka om blomlådor. När det kommer till huvudledsgator jobbar vi med trafikmätning och avgör därefter hur vi gör, säger hon.

Är det några nya farthinder på gång i stan? 

– Vi håller fortfarande på och tittar på budgeten för i år och har inte tagit beslut om vad vi ska bygga och var vi ska bygga. Det beror på hur mycket ekonomi vi har till olika projekt.

undefined
Karl Evert Johansson efterlyser fler farthinder i stan. "När det kommer till huvudledsgator jobbar vi med trafikmätning och avgör därefter hur vi gör", säger Maria Åkerö, trafikingenjör på kommunens gatukontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!