Vår tillbakablick på de dramatiska dagarna hösten 1994, när flera byggnader i Vimmerby utsattes för anlagda bränder, har väckt reaktioner och minnen. En som kommer ihåg måndagen den 31 oktober för 30 år sedan med visst pulspåslag är Mikael Sandström, ordförande i föreningen Bevara Vimmerby.
– Jag var på väg till Stadshotellet, och vet att det var en måndag för det var lunch med Rotary. På väg dit kände jag brandrök och kunde lokalisera det till Näktergalen. När jag skulle ringa 112 var det en annan person som sa ”det har jag redan gjort” och strax var brandkåren på plats.
Det som sedan hände exemplifierar slumpens betydelse. I en artikel i Vimmerby Tidning dagen efter dramatiken berättas hur han på ren intuition styrt kosan mot Skor & Läder-huset och han säger till tidningens reporter "jag har länge varit rädd för att något som detta ska hända med huset."
– Jag var givetvis intresserad av hur det här skulle gå och stannade kvar och råkade stå bredvid brandledaren när jag hörde honom säga i sin walkie talkie ”gå in och hugg upp innerväggen och spruta vatten i trossbotten”.
Drastiskt, tyckte Sandström, med tanke på det som upptäckts på väggarna inne i kulturhuset.
– Jag förstod ju att det var fara å färde, att väggmålningarna skulle bli totalförstörda. Först hugga ner dem och sedan bespruta dem med vatten! Jag sa förstås att det fanns värdefulla historiska väggmålningar i huset, varpå jag hör honom ge kontraorder vi ”går in utifrån istället”. På det sättet lyckades de släcka. Och väggen invändigt var intakt. Att det sedan ledde till att det hittades ännu äldre och finare väggmålningar är ju ännu roligare.
För den som inte var med då, för 30 år sedan, kan det vara på sin plats med en tillbakablick. Skor & Läder-huset, byggt under 1740-talet och ett av Vimmerbys allra äldsta hus, var under stor del av 1900-talet butikslokal. Sent 80-tal planerades ny galleria och lägenheter och huset skulle rivas.
Många Vimmerbybor protesterade, och bland de drivande var just Mikael Sandström.
– Det började med en artikel i Vimmerby Tidning, där jag ifrågasatte varför kommunen ville riva så många gamla hus för att sedan bygga kopior av dem i Astrid Lindgrens Värld (det här var på den tiden Vimmerby kommun fortfarande ägde ALV, red. anm.) Till min glädje upptäckte jag att många delade min åsikt och det ordnades en paneldebatt, som nästan fyllde plenisalen.
Kulturhuset i kvarteret Näktergalen kom att få stort fokus i bevarandedebatten, och när uppgifterna om flera hundra år gamla väggmålningar under lager av modernare ytskikt visade sig stämma påbörjades en lång process. Det väntade manifestation och protestlistor och en kvarts miljon i stöd från Astrid Lindgren för att huset skulle bevaras och återställas.
– Näktergalen är orsaken till att föreningen Bevara Vimmerby bildades, så är det, säger Mikael Sandström och lägger handen på den del av fasaden där räddningstjänsten gick in för att få stopp på branden.
Skor & Läder-huset byggnadsminnesförklarades 1992 och blev Stadsmuseet Näktergalen 1996. Däremellan kom alltså branden 1994, som kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.
– Jag har glädjen att kunna berömma mig med att varit med om att rädda målningarna två gånger. Först genom att förhindra rivningen, sedan att hindra att de blev förstörda av brandkårens släckningsarbete. Det känns förstås bra.