Han reagerade – på partiets sms

Ett reklam-sms från Socialdemokraterna på valdagen har retat upp en person boende i Vimmerby kommun. ”Hur kan de ha mitt oregistrerade kontantkortsnummer i sina register? De klampar in i det privata”, säger han.

En man bosatt i Vimmerby kommun reagerar över det reklam-sms han fick från Socialdemokraterna på valdagen - till ett oregistrerat kontantkortsnummer.

En man bosatt i Vimmerby kommun reagerar över det reklam-sms han fick från Socialdemokraterna på valdagen - till ett oregistrerat kontantkortsnummer.

Foto: Privat

Vimmerby2018-09-09 19:03

En man bosatt i Vimmerby kommun fick på valdagen sms-reklam från Socialdemokraterna i sin telefon. I det uppmanades han att ”Rösta på Socialdemokraterna för ett tryggare Sverige – med högre pensioner och mer tid för familjen”.

– Jag har aldrig varit sosse, har aldrig bett om info från dem och har dessutom ett oregistrerat kontantkortsnummer. Hur i hela friden kan de ha mig i sina register och skicka reklam till mig? Är det ens tillåtet, frågar sig den uppretade mannen?

– Jag kan acceptera och förstå att det rasar ner reklambroschyrer i ens brevlåda i dessa tider, men att skicka sms känns som att klampa in i det privata – speciellt när jag har ett telefonnummer som bara mina närmaste känner till, säger han.

Peter Högberg hos Socialdemokraterna i Vimmerby beklagar det inträffade.

– Så ska det självklart inte vara. Jag har ringt och kollat med vår försteombudsman och de sms som har gått ut i dag ska bara ha skickats till partiets medlemmar och till personer som har bett att få mer information om oss, säger han.

– Förmodligen är det i detta fall en siffra i telefonnumret som är fel inmatad i vårt register, en ren mänsklig miss. Det handlar alltså inte om några köpta telefonregister. Jag uppmanar mannen att höra av sig till oss så ska vi omgående rätta till felet, säger Peter Högberg.

Den drabbade mannen köper dock inte förklaringen fullt ut.

– Det är ju oerhört märkligt att ”missen” inträffar just på valdagen. Är det i dag de har matat in mitt nummer då, eftersom jag aldrig har fått några sms från S tidigare? Nu var det dock bortkastade pengar för dem – inte minst eftersom jag redan hade varit och röstat när deras meddelande kom mitt på dagen, säger han.Och mannens tvivel visade sig också vara befogat. För senare under söndagen bekräftade Johan Öhrn, ansvarig för Socialdemokraternas samtalskampanj, för tidningen Expressen att partiet hade skickat ut sms till 700 000 mobiltelefoner i Sverige – främst till ”geografiska områden med lågt valdeltagande”.

– Vi har bett våra leverantörer skicka ut sms framför allt till de områden där vi vet att de som bor där faktiskt kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna, berättar Johan Öhrn för Expressen.

– Jag vågar inte svara på om vi gjort det tidigare på valdagen. Jag känner inte till att vi ska ha gjort det. Det är inte så jättevanligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!