Vimmerbysnickare satsar på helt ny bransch

Snickare och fasciaspecialist. Patrik Holmberg, 50, har satsat på en ovanlig jobbkombination. Sedan några dagar tillbaka har han en egen praktik i Vimmerby.

Patrik Holmberg har öppnat en ny praktik där han erbjuder fasciabehandlingar. Lokalen ligger på Stora Mässhallsgatan i Vimmerby, precis utanför Hotell Ronja.

Patrik Holmberg har öppnat en ny praktik där han erbjuder fasciabehandlingar. Lokalen ligger på Stora Mässhallsgatan i Vimmerby, precis utanför Hotell Ronja.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-12-20 06:00

Det är sannerligen tvära kast för Patrik Holmberg. Ena stunden är han snickare på Astrid Lindgrens Värld, där han är med och färdigställer den nya restaurangen. I nästa stund byter han om och åker till praktiken på Stora Mässhallsgatan.

– Jag fick nycklarna i fredags, så det här är första veckan som jag kan ha behandlingar i den nya lokalen. Det känns väldigt bra att vara igång.

Patrik Holmberg, som är uppväxt i Storebrotrakten, har jobbat som dräng och snickare i flera decennier. Det har slitit på kroppen.

– Jag har själv gått på många behandlingar för att komma till rätta med alla problem. Det har gjort mig nyfiken på hur kroppen fungerar. Intresset har ökat och tidigare i år utbildade jag mig till fasciaspecialist i Sollentuna. Till en början kommer det vara ett komplement till mitt yrke som snickare, men på sikt är ambitionen att köra på heltid. Känslan att kunna hjälpa människor är helt fantastisk.

Fascia beskrivs som kroppens största organ. Det är ett nätverk av bindväv som omsluter muskler, skelett, organ och celler.

Men forskningen är begränsad och sjukvården använder sig inte av fasciabehandlingar.

– Sjukvården tror inte riktigt på det här än. De är lite sega. Däremot har man börjat använda det inom förlossningsvården, där det har visat goda resultat. Det kan vara ett steg in i landstinget, säger Patrik Holmberg.

Hur fungerar en behandling?

– Med hjälp av en stötvågsmaskin och handtekniker skapas det harmoniska pulseringar som kommer åt kroppens system. Syftet är att skapa rätt balans och hållning, så kroppen blir självläkande. Man får loss spänningar i fötter, knän och höfter där problemen kan ha börjat.

– De som söker kan ha ont i axlar, nacke och rygg, lida av hälsporre eller ha stressrelaterade besvär. Spridningen är stor. Bland annat har jag hjälpt en pensionär att kunna sova hela nätterna och en löpare att få bättre löpsteg. Det kan vara små grejer som gör stor skillnad i livet.

undefined
Med hjälp av den här maskinen skapas det pulseringar i kroppen.

Vad är ditt svar till de som är skeptiska till den här behandlingsmodellen?

– Läs gärna på själva. Det finns mycket information på nätet, om hur viktigt det är med ett bra flöde i fascian. Om vi har blockeringar, fysiskt eller psykiskt, blir det ett stopp i flödet vilket kan leda till problem, säger Patrik Holmberg.

Han tillägger:

– Det här är en helt ny behandlingsform och överlag är folk nyfikna. Jag tycker att man bör prova innan man avfärdar det.

Sedan flera år tillbaka har Patrik Holmberg en snickerifirma. Och det arbetet fortsätter han med.
Sedan flera år tillbaka har Patrik Holmberg en snickerifirma. Och det arbetet fortsätter han med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!