Han tog firman och lämnade huvudstaden

Esbjörn Hallgren tog firman och drog från Stockholm till Vimmerby – trots att 95 procent av kunderna finns i huvudstaden. ”Där kunde vi ha hela företaget sittande i rusningstrafik samtidigt. Vi spar både tid och pengar på att ha etablerat här”.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-01-27 08:00

I Stockholm hyrde Träfönsterspecialisten sina lokaler. ”Idiotiskt”, tyckte ägaren Esbjörn Hallgren, som bestämde sig för att företaget skulle leta nytt för att kunna köpa och äga lokalerna själv.

– Vi började titta utanför Stockholm, och räknade lite på vad som skulle hända om vi slog oss ner i exempelvis Järna eller Gnesta. Vi kom ganska snabbt fram till att det inte skulle hända särskilt mycket.

Därför utökade man radien.

Att det sedan blev just Vimmerby, där man även fick Wimmerby Fönstersnickeriers fabrik ”på köpet”, var en ren slump. Men det visade sig att slumpen den här gången serverade Esbjörn en jackpot.

– Det kunde egentligen ha varit varsomhelst tre timmar från Stockholm. Men här såg vi också fördelen att det är tre timmar från egentligen alla våra större städer – även Malmö och Göteborg. Vi har en tanke om att vi i framtiden ska kunna vara på andra marknader än bara Stockholm, så Vimmerby är perfekt för oss. Vi har faktiskt redan en del projekt på prov ute i landet, berättar Esbjörn Hallgren, som är målare i grunden men numer titulerar sig ”fönsternörd”.

Sedan oktober är bolaget igång i Wimmerby Fönstersnickeriers lokaler, där klassiska Isbergs höll till en gång i tiden. Under 2018 investerade man cirka 15 miljoner kronor i bland annat en utbyggnad och nu är omkring 25 personer anställda på företaget, som jobbar med tillverkning och renovering av fönster.

– Jag minns det första personalmötet vi hade här i Vimmerby, jag var uppriktigt skitnervös. Här kommer jag, minst 15 år yngre än alla duktiga hantverkare, Stockholmare och kan inte riktigt det de håller på med – det kändes som det kunde bli motigt, berättar Esbjörn och skrattar.

– Men ända sedan den dagen har jag bara fått hjälp framåt av alla, så det känns enormt bra att vara här. Det finns en mentalitet bland företagen här att hjälpa varandra.

Ett bevis på det är att det allra första jobbet som gjordes i företagets Vimmerbyfabrik blev en lokal leverans, nämligen renoveringen av Kulturskolans fönster i Vimmerby, som är ett samarbetsprojekt med Wimmerby Fönstersnickeriers granne Byggklason.

I dag sker all företagets verkstadsverksamhet i Vimmerby, trots att i stort sett alla stora projekt finns i Stockholm. Varje vecka går det en lastbilstransport med fönster åt varje håll. Från Stockholm för renovering i Vimmerby och till Stockholm för montering.

– Innan flytten räknade vi mycket på just transporterna och nu planerar vi dem på ett helt annat sätt. Trots att vi nu finns tre timmar från Stockholm har vi minskat biltiden totalt sett – hur märkligt det än låter. För att inte prata om den värdefulla irritationstiden i bilköer.

Esbjörn beskriver det som att man lätt blir lite lat när man är verksam i Stockholm.

– Gubbarna kom till verkstaden innan klockan sju, alla hade egna bilar och vid halv åtta när man har druckit kaffe hoppade man in i bilen och därefter satt hela företaget i köer minst en timme.

– Sedan skulle du hitta parkeringsplats, det kostar 200 spänn om dagen att parkera, och så trängselavgifter på det. Det är löjligt vad mycket pengar det blev, säger han.

Esbjörn Hallgren har även en egen spådom.

– Jag tror att vi kommer få se att det här blir en trend. Företag som inte måste vara etablerade just i Stockholm kommer söka sig ut i landet – och då helst hit till Vimmerby, säger han och skrattar.

Esbjörn Hallgren valde att flytta firman från Stockholm och satsa i Vimmerby – trots att 95 procent av företagets kunder finns i huvudstaden.
Esbjörn Hallgren valde att flytta firman från Stockholm och satsa i Vimmerby – trots att 95 procent av företagets kunder finns i huvudstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!