Han vill lyfta kulturlandskapet i Gästgivarhagen

En gärdesgård växer fram i en del av Gästgivarhagen i Vimmerby. Det är Dale Karlsson som gör den i hopp om att lyfta kulturlandskapet i området.

Dale Karlsson böjer en vidja på gärdesgården som växer fram i Gästgivarhagen i Vimmerby.

Dale Karlsson böjer en vidja på gärdesgården som växer fram i Gästgivarhagen i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-19 20:00

Gärdesgård betyder inhägnat område och den del av Gästgivarhagen som hägnas in nu är tänkt att bli en slåtteräng.

– I sommar är min förhoppning att folk kan samlas här med sina kaffekorgar och uppleva ett äkta slåttergille, säger Dale Karlsson som står för själva arbetet med gärdesgården och bor granne med parken.

– Jag började med att hägna in min tomt och sedan gör jag den andra delen som ideellt arbete för Vimmerby Hembygdsförening. Jag har jobbat mycket med kulturlandskap på Astrid Lindgrens Värld på senare år och kände att det skulle vara fint med en gärdesgård i Gästgivarhagen. Det är gammal kulturmark med gravfälten och jag är säker på att det fanns många gärdesgårdar här förr i tiden, säger Dale Karlsson.

undefined
Gärdsgården ska hägna in en slåtteräng och lyfta kulturlandskapet i området.

Gärdsgårdar är en mer än 1000 år gammal tradition som förekommer i hela norden, samt Estland, delar av Ryssland och USA. Gemensamt för områden där den förekommer är god tillgång på barrskog. Dale Karlsson använder både en och gran till sina gärdesgårdar.

– Det är ett ganska pyssligt jobb att få till en gärdesgård rätt. Det gäller att tänka till. Samtidigt är det också ett rogivande och närmast meditativt arbete, säger han.

undefined
Gran och en används för att få till en traditionell gärdesgård.

Att satsa på Gästgivarhagen i coronatider känns också rätt enligt Dale Karlsson.

– Det är allt fler som upptäcker och uppskattar områden i sin hemmiljö. Jag har fått många glada tillrop från förbipasserande under arbetets gång och det är kul, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!