Handel och kommers i Vimmerby

Livaktig handel och blomstrande kommers. Vardagsbilder som ingen kanske riktigt bryr sig om att ta, längre. Det kan man frossa i när museet Näktergalen öppnar sin nya utställning i morgon.

Helge Larssons lanthandel och bensinmack i Frödinge.

Helge Larssons lanthandel och bensinmack i Frödinge.

Foto:

Vimmerby2012-11-13 07:20


Hela personalen på gruppbild när Hemköp återöppnades 1992. Ett namnlöst gäng vid "gubbhörnan" vid torget på 1940-talet. Livlig torghandel och en imponerande samling lokala plastkassar med allt från gamla Tempopåsar till ett bidrag från stans allra första pizzeria Sommen.

Hundratals
Det är handeln och kommersen som är grejen i utställningen, som heter just så, "Handel och kommers i Vimmerby", som öppnar på Näktergalen i morgon och varar ända till mitten av januari.
Hundratals bilder utgör stommen i utställningen, även om man kan se såväl nostalgiska plastkassar som modisten Vanja Elgs hattar och trägalgar från ett urval av alla de klädbutiker som funnits i Vimmerby.
- Merparten av bilderna kommer från Vimmerby kommuns bildarkiv, många tagna av Torvald Ericsson, men vi har också fått låna en del av privatpersoner, framförallt de som kompletterar utställningen med handeln utanför Vimmerby tätort, säger Gunilla Gustafsson, som sammanställt utställningen tillsammans med kollegan Sven Kask och gärna ser att man tar med bilder under temat, om det råkar ligga någon spännande hemma i byrålådan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om