Handels: "Viktigt hur man fångar upp medlemmarna"

Förhandlingarna om den nedlagda Coopbutiken i Vimmerby handlade inte bara om pengar. Det säger Handels representant efter ärendets slut.

Coops nedlagda butik i Vimmerby sommaren 2022

Coops nedlagda butik i Vimmerby sommaren 2022

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-05-24 11:55

Personalstyrkan i den nedlagda Coopbutiken i Vimmerby får behålla sin lön under hela uppsägningstiden, även om de hittar ett nytt jobb innan uppsägningstiden är slut. I många av de berörda fallen betyder det att de anställda har lön i sex månader utan att jobba.
– Det här är en av punkterna som vi fick igenom i förhandlingen med arbetsgivaren, berättar Jessica Karlsson som representerade Handelsanställdas förbund (Handels) i förhandlingarna med Coop.

undefined
Coops nedlagda butik i Vimmerby sommaren 2022

Jessica Karlsson säger också att hon, som fackligt ombud, aldrig kan vara nöjd när någon eller några av hennes medlemmar förlorar sitt jobb, vilket ju blev fallet när Coop avvecklade sin ena butik i Vimmerby.
– Däremot är jag nöjd med att vi fick igenom de punkter som medlemmarna själva hade önskemål om i den här förhandlingen, fortsätter hon.

undefined
Jessica Karlsson, Handelsanställdas förbund


Förutom den bibehållna lönen kommer även Coop att bekosta en avslutningsfest för den berörda personalen.
– Allting handlar inte bara om ekonomi och pengar i en sådan här förhandling. Det är också viktigt hur man fångar upp medlemmarna i ett sådant här läge. Många av de anställda i den här butiken hade jobbat där väldigt länge och har aldrig behövt stämpla eller liknande. Det är väldigt viktigt att de får hjälp med omskolning och liknande saker för att komma vidare i livet. Det här kan även liknas vid en form av sorgearbete för de inblandade, säger Jessica Karlsson vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!