"Handlar inte om nedläggning"

Slöjdomorganisationen handlar om att göra slöjdlärartjänsterna mera attraktiva - och om sexornas betyg. Men inte alls om någon nedläggning av skolan i Djursdala, förklarar rektor Inger Tengvall.- Inte ett smack. Det är för övrigt inte alls min sak att lägga ner några skolor.Men hon håller med om att föräldrarna kunde ha informerats bättre.

Vimmerby2012-09-28 06:32

Oroliga och upprörda föräldrar med barn i Djursdala skola ifrågasätter varför eleverna i år 3-5 från den här terminen ska bussas till skolan i Södra Vi för att få lektioner i textil- respektive trä- och metallslöjd. Eleverna i sexan har slöjd, språkval och hemkunskap på skolorna i Vimmerby.

Oattraktiva tjänster
Rektor Inger Tengvall förklarar att det handlar om en total översyn av slöjdorganisationen i kommunen, inte bara Djursdala.
- På småskolorna utanför Vimmerby handlar det av naturen om ganska få timmar och därmed blir det små tjänster på mindre än 20 procent. Slår man ihop dem för att få ihop fler timmar innebär det att slöjdlärarna får åka runt mellan skolorna. Kommunen har haft stora problem att få tag i slöjdlärare eftersom ingen vill ha en sådan tjänst.
Samtidigt betonar den nya läroplanen och nya skollagen vikten av behöriga lärare och att eleverna får verktyg att nå sina mål.
- Jag och en rektor, som nu har slutat i kommunen, fick uppdraget att se över slöjdorganisationen, med två mål. Dels att få till en optimal verksamhet för eleverna, med likvärdig undervisning och förutsättningar att nå sina mål, dels att se över lärartjänsterna så att de blev mer attraktiva och därmed lättare att rekrytera behöriga lärare, säger Inger Tengvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om