"Januari är den köpfria månaden – häng med", så skriver Vimmerby kommun i ett inlägg i sociala medier där man också kommer med tips på hur kommuninvånarna kan göra för att minska eller pausa sin konsumtion. Kort efter att inlägget publicerades började kommentarerna från både handlare i stan och Vimmerbybor att hagla in.
Flera reagerar väldigt starkt på och menar att kommunen missgynnar den lokala handeln genom att uppmana folk till köpstopp. "Tyvärr så får man nästan skämmas att vara Vimmerbybo i dag när det hela tiden är någon i kommunhuset som inte tänker", är en av kommentarerna under inlägget.
Pia Hofving på leksaksaffären är märkbart upprörd när Vimmerby Tidning når henne.
– Det är ju vansinne. Vad är det för idiot som kommit på detta rent ut sagt? Alla butiker kommer ju behöva slå igen, ingen har buffert för detta. Vi behöver att man handlar för att kunna betala löner och elen, som dessutom är jättedyr.
Kan du förstå syftet till varför kommunen uppmanar till en köpfri månad?
– Nej, det kan jag faktiskt inte. Att detta för det första kommer från kommunen som själva öser ut pengar. Det är de som behöver spara. För vår del är det också så att barn fyller år i januari, ska man säga till dem då att de inte får några presenter i år för man har slutat handla?
Pia Hofving påpekar ett förändrat beteende hos konsumenter som gör uppmaningen onödig.
– Jag tycker inte att man ska handla för handlandet skull, men det gör man inte längre. Vi säljer saker som ger något att göra. Det är pussel, spel och Lego. Då är det värre att köpa onödiga saker på Ica. Man behöver inte läsk, godis och chips. Då är det bättre att införa lyxskatt.
Även Malin Lindström på Hemtex har svårt att förstå varför kommunen uppmanar till en köpfri månad.
– Jag förstår inte syftet med kommunens inlägg. Om det är av miljöskäl så finns det andra saker att fokusera på, såsom e-handeln eller att man åker till andra städer för att handla. Sen tycker jag inte att det är kommunens jobb att uppmana till köpfri månad, det får vara upp till varje individ.
Malin Lindström anser likt flera handlare att en månad utan inkomst skulle vara förödande för Vimmerbys butiker.
– Det här är mitt levebröd. Om folk slutar handla kan inte butiken finnas kvar. Jag har kostnader året runt. Vid den här tiden köper vi in vårens varor också. Vi vill ha en levande stad, om det inte finns butiker kan vi glömma turismen med.
På torsdagsförmiddagen hölls ett extra styrelsemöte i Vimmerby Handel, där representanter från kommunhuset var inbjudna för att förklara hur man tänkt med publiceringen. Egon Karlsson, kommunens utvecklingschef, säger till Vimmerby Tidning under förmiddagen att inlägget kommer från kommunikationsavdelningen och att syftet med det är gott, även om det kanske inte blev helt rätt den här gången.
– Om man snälltolkar är ju syftet bra, att man pratar om hållbarhet och den biten. Det behöver ju inte bara handla om att inte köpa utan kan ju också handla om att handla mer närproducerat och gynna det lokala så långt det går, säger han.
Har du förståelse för att handlarna reagerar starkt på det här?
– Ja, det kan jag göra. Januari är en tuff månad för både handeln och privatpersoner. Som jag ser det tror jag dock att man haft ett gott syfte men inte tänkt hela vägen, man måste ta hänsyn till hela kedjan. Man ska inte köpa något onödigt givetvis, men ur den här aspekten blev det fel. Jag gav själv en tumme upp när jag såg inlägget, jag bommade också det här perspektivet och det får jag stå för.
Under torsdagseftermiddagen gick Vimmerby Handels styrelse, genom ordförande Beathe Skaate, ut med ett pressmeddelande:
"Att handla lokalt har en rad ekonomiska, sociala, och miljömässiga fördelar. Genom att stödja lokala företag bidrar du till att skapa arbetstillfällen, öka skatteintäkterna och bygga en starkare gemenskap i vår lilla stad..." står det bland annat att läsa i pressmeddelandet.
Styrelsen skriver också att man under året planerar en "Handla lokalt"-kampanj, för att sätta fokus på personlig service bland annat.
Texten har uppdaterats.