Handlarn köper mjölk i Vimmerbybutik

Många småbutiker tvingas lägga på åtskilliga kronor per liter mjölk på grund av Arlas fraktkostnader. Torbjörn Modig, som driver lanthandeln i Rumskulla, har löst det på sitt eget vis. Han åker och handlar mjölken själv. I Vimmerby. - Det verkar som om Arla bara vill ha storkunderna kvar.

Göran Oxelbrand handlar mjölk av Torbjörn Modig i lanthandeln i Rumskulla. "Mjölken är dyr som den är. Skulle den kosta ännu mer får man väl dricka vatten." Foto: Janne Strömsten

Göran Oxelbrand handlar mjölk av Torbjörn Modig i lanthandeln i Rumskulla. "Mjölken är dyr som den är. Skulle den kosta ännu mer får man väl dricka vatten." Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2012-04-12 06:14


I flera år har Torbjörn Modig brottats med att få lanthandeln i Rumskulla att gå runt. Senaste tidens ökade inflyttning har gett positiva signaler och på det stora hela känner han att han "orkar ett tag till".
Men i likhet med många andra som driver mindre livsmedelsbutik retar han sig på Arlas leveransvillkor.

Kan inte höja
Efter att mejerijätten Arla köpt Milko införs nu Arlas fraktavgifter i delar av landet som tidigare varit "Milkoområden". Här rasar butiksägarna och hotar med att lägga på upp till 4-5 kronor per liter mjölk på priset ut till kund.
Något som är otänkbart, säger Torbjörn Modig i Rumskulla.
- Jag tar 9,20 kr för en liter röd. Där någonstans går nog smärtgränsen. Jag tror inte folk är beredda att betala så mycket mer.
Göran Oxelbrand, som handlat just ett par liter mjölk, stöttar hans uppfattning.
- Mjölken är dyr som den är. Skulle den bli ännu dyrare får man väl dricka vatten.

Ersättningssystem
De nya fraktavgifterna som Arla infört har Torbjörn Modig, som länge haft Arla som leverantör, redan vant sig vid. De kommer inte som någon nyhet för honom.
- Det är skitdyrt, på ren svenska. Förut kunde jag beställa mjölk 3-4 gånger i veckan, det går inte nu.
Samtidigt har han viss förståelse för att Arla inte kan köra ut hur små kvantiteter som helst helt gratis. Desto svårare har han att förstå Arlas system med leveransersättning. När veckoleveransen överstiger 500 kg lämnas en ersättning på 0,25 procent. Ju mer man beställer, desto större ersättning.
- Är det något jag retar mig på så är det det här. Jag har inte en chans att komma upp i 500 kg i veckan. En snittvecka ligger jag på 300 kg, en bra vecka kanske 400 kg. Det betyder att jag aldrig kan komma i åtnjutande av det här rabattsystemet - för det är ju vad det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om