Handlarna hann med julruschen innan nya restriktionerna

Butikerna hann precis med julhandeln innan de hårdare restriktionerna träder i kraft. De handlare Vimmerby Tidning pratat med är nöjda med årets resultat.

Pia Hofving på leksaksaffären Lekia i Vimmerby berättar att det är Lego som säljer allra bäst i julhandeln.

Pia Hofving på leksaksaffären Lekia i Vimmerby berättar att det är Lego som säljer allra bäst i julhandeln.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-12-22 18:00

Enligt en julrapport från Svensk handel handlar ungefär varannan person merparten av julklapparna på internet i år. Samma prognos visar att svenska konsumenter väntas ha handlat julklappar för omkring 21 miljarder kronor i år, vilket motsvarar 3 150 kronor per person. Trots att E-handeln ökar uppger flera butiker i Vimmerby att julhandeln går bra och till och med väldigt bra.

– Vi hade ett jättebra år förra året också och det har varit på ungefär samma nivå i år. Julhandeln är jätteviktig för oss, säger Pia Hofving som äger och driver Leksakshuset Lekia.

Lego säljer allra bäst men det danska företaget kan inte leverera allt som beställts. Även andra leksaker och produkter kan saknas i butiken på grund av leverensproblem till följd av pandemin. 

– Mycket får vi inte tag i och kan därför inte fylla på med, men då finns ofta en annan liknande sak man kan välja istället, säger Pia Hofving.

undefined
Vimmerby Bokhandel, som drivs av Emma Harryson-Karlsson och Lotta Daniels är även de nöjda med julhandeln. Det är dock svårt att säga vilken typ av böcker eller spel som säljer allra bäst just nu, menar Lotta Daniels.

Julshoppingen betyder mycket även för bokhandlarna och Lotta Daniels, som var en av dem som tog över Vimmerby bokhandel förra hösten, märker en stor skillnad jämfört med ifjol.

– Vi tycker att julhandeln gått jättebra. Enligt våra anställda är det inte riktigt som det brukar vara men den är ändå viktig, särskilt eftersom vi haft ett dåligt år, säger hon. 

undefined
Hans-Lennart och Kajsa Svahn på Önska-butiken hade ett bra julhandelsår även 2020 men hoppas på ett ytterligare lyft i år när man summerar siffrorna.

På Önska-butiken i Vimmerby är det stressigt dagarna innan jul, säger Kajsa Svahn som äger och driver butiken ihop med Hans-Lennart Svahn. 

– Vi är absolut nöjda. Vi har inte hunnit titta på siffrorna än men vi hoppas på ett lyft från förra året, även om vi inte hade något större tapp då heller. Julhandeln är kanske nummer ett för oss men sommaren är viktig också, säger hon. 

undefined
Camilla Sand, butikschef på klädaffären Sandströms är nöjd med resultatet och berättar att man brukar se ett uppsving för herrkläder kring jul, när många julklappar köps.

Förutom leksaker, böcker och inredning är mjuka paket en klassiker under granen. Även här har handeln rullat på.

– Det har gått väldigt bra. Många firar nog lite mer jul i år och det gynnar ju såklart oss. Jag ska inte säga att det gått över förväntan och är inte så hoppfull att jag tror att vi kommer upp i samma siffror som 2019, men vi är i alla fall i närheten, säger Camilla Sand, butikschef på Sandströms i Vimmerby. 

Butikschefen berättar att julhandeln betyder väldigt mycket, även om man precis som Önska-butiken också litar på sommarturisterna.

– Främst på herrsidan är julhandeln väldigt viktig, skulle jag säga. Där ser vi en stor skillnad i försäljningssiffror, säger Camilla Sand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!