Livsmedelsbutikerna rustar inför påskhandeln för att möta kundernas behov.
– Vi beställer in extra av det vi tror det går åt lite mer av. Främst är det ägg, helgskinka, prinskorv och köttbullar, säger Nathalie Larsson butikschef på Coop Fiskaregatan.
Under 2021 rapporterades det bland annat om brist på ägg under våren och innan jul var ansjovisen hotad. Nu ser situationen annorlunda ut.
– Vi har ingen brist på något hos oss nu.
Däremot är det svårare för handlarna att sia om vilken dag man bör undvika att handla på för att slippa trängsel eller när man behöver bemanna upp lite extra.
– Efter två år av corona vet vi inte riktigt hur det ser ut. Det är ganska svårt att säga en dag då det kan vara rätt utspritt. Rent allmänt har kunderna blivit bättre på att inte handla i sista minuten utan de planerar sina inköp innan, säger Larsson.
Även på Tempo i Vimmerby beställer man extra av det som kunderna vill ha men just påsken är lite mer besvärlig än andra högtider.
– Den är så kort tillskillnad från jul. Det är bara den här veckan och sedan vill ingen ha påskmat mer. Påskmust och godis kan man sälja lite tidigare men maten börjar inhandlas på måndagen samma vecka. Det blir svårare, säger ägaren Björn Johansson.
Pandemin har satt sina spår men kanske syns tydligare tecken på förändring nu.
– Än så länge har det faktiskt varit bättre i år. Folk börjar hitta tillbaka till hur man levde innan pandemin.