Svårberäknat med påskhandeln efter pandemin

Trots att det inte råder brist på varor är påsken svårplanerad för livsmedelsbutikerna, särskilt efter pandemin. När annandagen är passerad är folk trötta på påskmaten.

Påsken är svårplanerad för livsmedelsbutikerna, särskilt efter pandemin.

Påsken är svårplanerad för livsmedelsbutikerna, särskilt efter pandemin.

Foto: Kollage

Vimmerby2022-04-13 06:00

Livsmedelsbutikerna rustar inför påskhandeln för att möta kundernas behov.

– Vi beställer in extra av det vi tror det går åt lite mer av. Främst är det ägg, helgskinka, prinskorv och köttbullar, säger Nathalie Larsson butikschef på Coop Fiskaregatan.

Under 2021 rapporterades det bland annat om brist på ägg under våren och innan jul var ansjovisen hotad. Nu ser situationen annorlunda ut.

– Vi har ingen brist på något hos oss nu.

Däremot är det svårare för handlarna att sia om vilken dag man bör undvika att handla på för att slippa trängsel eller när man behöver bemanna upp lite extra.

– Efter två år av corona vet vi inte riktigt hur det ser ut. Det är ganska svårt att säga en dag då det kan vara rätt utspritt. Rent allmänt har kunderna blivit bättre på att inte handla i sista minuten utan de planerar sina inköp innan, säger Larsson.

undefined
Påsken är mer svårplanerad än julen, där försäljningen börjar flera veckor innan högtiden. Vid påsk har man bara en vecka att spela med menar Tempos ägare Björn Johansson.

Även på Tempo i Vimmerby beställer man extra av det som kunderna vill ha men just påsken är lite mer besvärlig än andra högtider.

– Den är så kort tillskillnad från jul. Det är bara den här veckan och sedan vill ingen ha påskmat mer. Påskmust och godis kan man sälja lite tidigare men maten börjar inhandlas på måndagen samma vecka. Det blir svårare, säger ägaren Björn Johansson.

Pandemin har satt sina spår men kanske syns tydligare tecken på förändring nu.

– Än så länge har det faktiskt varit bättre i år. Folk börjar hitta tillbaka till hur man levde innan pandemin.

"Vi beställer in extra av det vi tror det går åt lite mer av", säger Nathalie Larsson butikschef på Coop Fiskaregatan.
"Vi beställer in extra av det vi tror det går åt lite mer av", säger Nathalie Larsson butikschef på Coop Fiskaregatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!