Hånet mot fotfolket i Röda Korset

Miljonmygel, höga arvoden och en rektor med fet lön - det stormar rejält kring Röda Korset. - Man blir förbannad när man hör sånt här och det är ett hån mot alla som kämpar ideellt, säger Britta Sterneland, som varit Röda Korsare sedan 1960-talet.

Vimmerby2010-02-13 05:06

Britta Sterneland, Vimmerby, är en av 250 000 medlemmar i Röda Korset. Efter den senaste tidens turbulens undrar hon hur det kommer att bli.
- Det förstod man ju direkt att allt som hänt påverkar de människor som skänker till Röda Korset. Man vill ju inte att det ska gå en massa pengar till höga pampar.
Den tidigare chefen vid Röda Korset har tillsammans med två av hjälporganisationens leverantörer åtalats för att ha förskingrat totalt 7,7 miljoner kronor från Röda Korset och från Cancerfonden. Istället för att bistå människor i nöd har pengarna enligt uppgift gått till lyxmiddagar, nyårsfirande på spahotell, skidsemestrar, utlandsresor och dyra märkeskläder.

"Blir förbannad"
Att styrelseordföranden Bengt Westerberg tjänar 68 500 kronor i månaden på sitt uppdrag har också väckt ilska. Senaste löken på laxen för den redan sargade välgörenhetsorganisationen är avslöjandet att rektorn för Röda Korsets högskola i Stockholm tjänar mer än en miljon kronor, drygt 85 000 kronor i månaden. Skolan har cirka 600 studenter och runt 50 anställda och utbildar sjuksköterskor på olika nivåer. Rektorn tjänar lika mycket som rektorn på Stockholms universitet, med sina 50 000 studenter och 6 300 anställda.
Enligt en enkät som Aftonbladet gjort är allmänhetens förtroende för Röda Korset sänkt i botten. Besvikelsen bland medlemmarna är också stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om