Skräpet som spolas ner i Vimmerbys avlopp

Att det endast är vatten, papper, kiss och avföring som ska spolas ner i avloppet kan tyckas vara en självklarhet. Men trots det så spolas mycket annat ner.

Marcus Berglund har jobbat som VA-tekniker i snart ett år på Vimmerby reningsverk. "Det är väldigt spännande och speciellt."

Marcus Berglund har jobbat som VA-tekniker i snart ett år på Vimmerby reningsverk. "Det är väldigt spännande och speciellt."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-05-25 06:00

VA-teknikern Marcus Berglund berättar mer om vad som spolas ner i Vimmerbys avlopp.

– Det är otroligt mycket som slängs i avloppet som inte ska vara där, säger Marcus Berglund och berättar att tamponger, bindor, våtservetter, kondomer och tops är bland de vanligaste sakerna som spolas ut i avloppet.

– Det som ska vara i avlopp är enbart det som kommer från kroppen och toapapper, förklarar han.

Allt som spolas ner hamnar på någon av Vimmerby energi & miljös reningsverk eller anläggningar. 

I Vimmerby kommun finns det ett reningsverk och elva stycken reningsanläggningar som tar hand om allt avloppsvatten. Marcus Berglund förklarar skillnaden mellan reningsverk och reningsanläggning.

– I min definition så är ett reningsverk något som ligger inomhus, som det gör här, det är en byggnad som håller allt inne. Medan vissa reningsanläggningar är byggda utomhus. Som till exempel i Toverum har vi en ny reningsanläggning och där är allt utomhus.

undefined
Marcus Berglund lyfter på luckan som döljer rensgallret. Det märkligaste Marcus sett är en intakt, uppblåst kondom i avloppsvattnet.

Det sitter något som kallas för rensgaller vid inloppstationen till reningsverket. Här separeras alla partiklar som är större än några millimeter bort.

– Det separeras och trycks ut med vakuumpump till en press som pressar allt torrt. Och sen läggs det i en container.

undefined
Efter att skräpet rensats bort i gallret så torkas det och pressas samman för att slutligen hamna i en container. När containern är full så körs den vidare till Linköping på deponi, vilket innebär att skräpet eldas upp.

Fett från matlagning i olika former ställer också till problem.

– Det sätter sig i pumpstationerna och det är väldigt jobbigt att rengöra. 

Läkemedel och andra farliga kemikalier, som till exempel målarfärg, går också att hitta i avloppsvattnet. 

– Först och främst så förstör det för naturen för vi kan inte rena alla ämnen från vattnet, utan det åker ut i naturen och tas upp av fiskar och djur. Och det rubbar deras hormoner och de mår inte bra av det överhuvudtaget, säger Berglund och fortsätter:

– Farliga kemikalier förstör också för oss på reningsverket för vi använder oss mycket av biologi där vi har bra bakterier som äter upp alla föroreningar i vattnet, dessa bakterier dör av vissa kemikalier. Vi behöver verkligen de bra bakterierna för de rengör vårt vatten så vi kan släppa ut det i vattendrag igen. 

undefined
I jobbet som VA-tekniker ingår en hel del arbetet vid datorn. "Här inne på Vimmerbys reningsverk så är det fördelat med att sitta ungefär 40 procent vid datorn och resten är ute och ronderar eller reparerar och underhåll." säger Marcus Berglund.

Det är framförallt på pumpstationerna, som pumpar avloppsvattnet från husen till reningsverket som det kan bli problem om fel sak spolas ner.

– Slänger man ner till exempel trasor så brukar det sätta sig i pumparna, så de kan gå sönder. Då blir det höga nivåer nästan direkt. Om det blir för höga nivåer så kan det bli så att vattnet åker direkt ut i närmaste vattendrag eller i marken någonstans, och det är inte bra. 

Vad tror du det beror på att folk slänger fel saker i avloppet?

– Det mesta tror jag är okunskap, att man inte vet och tänker att en tampong silas bort på något sätt, eller tänker inte ens så långt och tänker att det inte är så olikt ett papper. Men jag tror också att det handlar om att man är lat – det är smidigt att slänga en tops i toan. Man tänker nog att problemet är borta när man spolat. 

– Men man tänker inte heller på att det kan sätta sig i deras avlopp också. Och det händer ganska ofta att det blir stopp i avloppet och då är det inte lika roligt när man har hela källaren med avloppsvatten. 

Något så litet som en tops kan ställa till stora problem, menar Marcus Berglund.

– Bara en tops kanske inte gör så mycket, men sätter den sig på tvären i avloppsröret och det sen kommer papper som fastnar och inte kommer vidare så blir det snart stopp. 

Skräp i avloppet

• Det vanligaste skräpet som slängs i avloppet är tamponger, bindor, kondomer, våtservetter och tops

• Skräpet separeras genom ett rensgaller vid inloppsstationen i reningsverket. Skräpet pressas samman och torkas och läggs i en container

• Enligt Marcus Berglund är en container på mellan fyra och sex kubikmeter i volym och tar ungefär en månad att fylla

• Fett ska inte hällas i avloppet eftersom det kan bilda fettklumpar och orsaka stopp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!