Så går Willysbygget: "Stommen är på väg upp"

En stor blå kran har under veckan stuckit ut i Vimmerbys "skyline". Vimmerby Tidning passade på att göra ett nedslag på byggarbetsplatsen intill Vimmerbyallén för att kolla läget med den nya Willys-butiken.

Tomas Karlsson, operativ chef, och Ludvig Fasth, arbetsledare, från entreprenören Byggklason.

Tomas Karlsson, operativ chef, och Ludvig Fasth, arbetsledare, från entreprenören Byggklason.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-30 06:00

Det har snart gått två och ett halvt år sedan nyheten om att livsmedelskedjan Willys etablerar sig i Vimmerby. På tomten vid Vimmerbyallén har det nu börjat hända en hel del och byggnadens konturer börjar ta form.

– Just nu är stommen på väg upp och de allra flesta delarna står upp redan. Nästa steg är att lägga på takplåten, den bärande strukturen, och efter det så ska ytterväggarna monteras, säger Tomas Karlsson, operativ chef på huvudentreprenören Byggklason.

När i tid har byggnaden tak och väggar?

– Ungefär om en månad.

undefined
"Nästa steg är att lägga på takplåten, den bärande strukturen, och efter det så ska ytterväggarna monteras", säger Tomas Karlsson på Byggklason.

I veckan har Vimmerbyborna kunnat se en enorm kran intill bygget. Den har använts för att lyfta takstolarna på plats.

– Att den var så stor beror på att man ville ha räckvidden långt bort, de kan ofta inte stå så nära som man vill, säger Tomas Karlsson.

Håller tidsplanen?

– Själva byggets tidsplan håller, ja. Vi började förra året och kommer att vara klara med huset i slutet av det här året, då kommer själva byggnaden att vara uppe.

undefined
På fastigheten Flundran 5 på Vimmerbyallén växer en Willysbutik fram steg för steg.
undefined
En stor kran används för att få balkarna på plats.
undefined
Bakom träden skymtas den stora kran som syns till vid bygget.
undefined
Här får inte vem som helst komma in!
undefined
Willysbygget.

Har ni stött på några utmaningar eller har bygget rullat på?

– Processen har gått bra, sedan byggstart har saker och ting flutit på och vi ser inga särskilda utmaningar mer än de som kommer vid ett normalt bygge.

Planen var initialt att den nya butiken skulle stå klar under 2023, men projektet blev försenat. Det berodde delvis på att hyresgästen Erikshjälpen behövde lösas från kontraktet, men också att kommunen krävde en ny detaljplan som tillåter handel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!