"Hängt ihop i 80 år"

Siv Johansson, Alice Strömdahl, Anne-Marie Karlsson och Berit Lundborg - klart att det här järngänget har kul när de ses. De kallade sig hemliga "GG" redan när de hade symöten när de var tio.Nu har de varit kompisar i 80 år och har bestämt sig för att träffas lite oftare, igen.- Det är ju helt otroligt att vi lever, allihop. Och massor att prata om, det har vi.

Vimmerby2013-11-09 05:06


Hemma hos Siv Johansson sitter Alice Strömdahl. Båda är 86. Fast det är svårt att tro när man ser och hör dem.
- Vi har alltid så roligt när vi träffas. När vi var små umgicks våra mammor och vi har hängt ihop i över 80 år.
De blev bästa kompisar redan när de var i femårsåldern och sedan följdes de åt genom skolan och livet.
- Allt gjorde vi tillsammans. Man kunde inte gå och köpa en penna utan att ringa den andra och fråga om hon skulle hänga med, säger Alice Strömdahl.

Siv Johanssons yngre syster Berit Lundborg, 84, och Anne-Marie Karlsson, 85, har också varit en självklar del i kompisgänget sedan barnsben.
Men i vuxen och mogen ålder har de inte precis slitit på varandra. Livet har rullat på, med jobb och barn och barnbarn och umgänget har stundtals reducerats till telefonsamtal och gratulationer på födelsedagen.
- Dessutom bor ju Anne-Marie i Linköping och Berit i Kungälv, säger Siv Johansson. Så alla fyra har vi inte setts särskilt ofta, efter att vi bildat familj.
Men nu ska det bli ändring på det. Häromsistens sammanstrålade kvartetten i Vimmerby och de bestämde på stående fot att de ska ses oftare framöver.
- När man kommit upp i den här åldern har man inte lika gott om tid, så vi har bestämt att vi ska träffas så mycket vi kan. Om inte annat i maj, när Berit fyller 85.
Det finns mycket att prata om, förstås. Alla är utrustade med gott minne, och ytterligare hjälp på traven finns i alla fotoalbum och dagböckerna, som Siv Johansson sparat från barn- och ungdomsåren.
Hon slår upp en sida och ler när hon ser dagboksanteckningarna efter en kräftskiva gänget hade 14 augusti 1943.
"Vi köpte 4 tjog kräftor à 3,30 kr tjoget".
Andra anteckningar berättar om roliga vinterdagar med slädparti till Djursdala kyrka i minus 23, som dock slutade med blåskatarr. Och härliga sommarmorgnar med gökotta i "Olssons hage" där det redan klockan fem på morgonen bar iväg med filtar och kakor som inhandlats dagen innan på stans konditorier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om