Det är Bertil Andersson som belönas för sina insatser på Hästö, i Brantestad. I föreningens motivering står det bland annat så här: ”Genom bildandet av flera biotopskydd och naturvårdsavtal, som markägaren tagit initiativ till, har skogens värde för hålbyggande hackspettar och andra fågelarter i högsta grad ökat. Bertil har utöver detta avsatt andra delar av sin fastighet för naturvård utan ekonomisk ersättning samt gjort betydande anpassningar av skogsbruket för att särskilt gynna lövträd och de djur och växter som lever av dessa.”
När Vimmerby Tidning besöker Bertil Andersson och följer med ut i skogen, berättar han att han själv inte ännu riktigt förstått att han fått priset.
– Jag har hört talas om priset innan, men det är så stort, så det har aldrig fallit mig in att jag skulle kunna få det.
Medan vi åker genom skogen pekar Bertil ut olika områden och berättar om hur de utvecklats på olika sätt.
– Försök föreställ dig att det var mörk tät granskog här tidigare, säger han.
Det var inte granskog överallt tidigare och det är inte lövskog överallt nu. Men Bertil berättar att han på flera ställen plockat bort alla granar och låtit lövträd växa upp där istället. Han är dock noga med att poängtera att det inte är meningen att utrota visa arter för att få in andra, däremot har han planer för hur skogen ser ut.
En del av hans planer påverkades av ett telefonsamtal för tio år sedan. Det var länsstyrelsen i Kalmar som hörde av sig till Bertil Andersson. Anledningen var att de sökte efter ett lövskogsberikande område, där de kunde förverkliga ett åtgärdsprogram för vitryggig hackspett och deras livsmiljöer. Länsstyrelsen hade valt ut tio intressanta områden och började med att besöka Bertil Anderssons skogsmarker. Efter besöket meddelade länsstyrelsen att de gärna ville använda skogen.
– Jag frågade om de inte skulle titta på de andra områden först. Men de var så nöjda med min skog, så om jag sa ja tyckte de inte att de behövde titta på någon mer mark, berättar Bertil.
Bertil sa ja, på ett villkor. Han ville själv vara delaktig i arbetet. Så blev det.
– Jag har varit med och jag har till och med gjort mer än vad de hade planerat för.
Nu har hans insatser för skogens biologiska mångfald alltså resulterat i ett pris från naturskyddsföreningen.
Bertil äger skogen tillsammans med sin bror Ingvar Andersson.