KLART: Då öppnar Astrid Lindgrens värld

Nu kan Astrid Lindgrens Värld ge ett besked. Parken, som fick stänga efter bara några dagar öppet förra året, planerar nu att öppna i maj.

Det blir föreställningar i Astrid Lindgrens Värld i sommar. "Vi kommer att spela flera föreställningar samtidigt i olika miljöer" säger vd Jocke Johansson.

Det blir föreställningar i Astrid Lindgrens Värld i sommar. "Vi kommer att spela flera föreställningar samtidigt i olika miljöer" säger vd Jocke Johansson.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2021-01-13 11:09

– Vi kommer att öppna i maj, med allra största sannolikhet blir det så. Det finns ingenting som tyder på något annat, säger Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld.

Förra året öppnade parken en månad efter tänkt premiär och tvingades stänga igen bara elva dagar senare. Nu har Polismyndigheten backat från överklagandet och domen  har vunnit laga kraft och ger Astrid Lindgrens Värld rätt att spela flera föreställningar samtidigt på olika scener i parken.

Alla sikten är nu inställda på säsongen 2021.

– Vi har en plan för vilken omfattning vi kommer att öppna, men det är lite för tidigt att gå ut med den. Men det blir föreställningar och det blir flera föreställningar samtidigt i olika miljöer. Sen är det lite svårt att veta vilka nivåer som gäller för en folksamling i maj och framåt, och vi kanske inte kan ha den omfattning vi hade under rekordåret 2019, säger han.

undefined
Astrid Lindgrens Värld och vd Jocke Johansson ser helt andra möjligheter inför för den kommande säsongen än de svarta från 2020 som nu är förbi. "Vi öppnar med största sannolikhet i maj".

Men förberedelserna för en ny öppen säsong är i full gång. Rekryteringen av skådespelare och annan teaterpersonal är klar.

– Vi har rekryterat ungefär 160 personer totalt till teaterverksamheten och nu börjar vi rekrytera övrig personal till butiker, publikvärdar och allt vad det är. Det blir nog runt 350 personer totalt så vi kommer att ligga nära de 500 som vi brukar vara när det rullar för fullt på sommaren.

Ser du några hot mot en öppning?

– Vi är optimister och ser goda förhoppningar för att vi ska vara i ett helt annat läge i maj än där vi befinner oss nu. Så var det även förra året och nu är vaccineringen i gång. Sen får vi se vilka riktlinjer Folkhälsomyndigheten sätter för vår typ av verksamhet ska vara smittsäker men vi tar höjd för att anpassa oss, så öppet kommer vi att ha, det kan jag inte se något annat. Vi är väl förberedda för det och för hur vi ska vara smittsäkra, säger Johansson.

Han vill ännu inte avslöja exakt när premiärdagen för säsongen 2021 infaller.

– Vi har inte riktigt satt ner foten där än, vi ska ta det ett varv till internt men vi kommer ge besked om det ganska snart.

undefined
Det blir föreställningar i Astrid Lindgrens Värld i sommar. "Vi kommer att spela flera föreställningar samtidigt i olika miljöer" säger vd Jocke Johansson.

Hur ser det ut med efterfrågan inför en säsong som ändå varit oviss?

– Det är faktiskt bra ut. Nu under jul- och nyårshelgerna har folk börjat boka i vårt boende och de ringer och frågar när vi släpper biljetter. Så det finns ett sug efter att besöka Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby i sommar. Vi är jätteglada för det, säger Jocke Johansson. 

Karta: Astrid Lindgrens Värld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!