Nytt kvarter växer fram: ”Ett unikt boende”

Ett helt nytt kvarter växer fram i Astrid Lindgrens Världs gästboende ”Lilla staden”. 27 nya hus i sekelskiftesstil är resta och ska stå färdiga till midsommar.

Joacim Johansson berättar att bygget flyter på bra, trots vissa problem med långa leveranstider.

Joacim Johansson berättar att bygget flyter på bra, trots vissa problem med långa leveranstider.

Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby2022-02-22 06:00
undefined
Joacim Johansson berättar att bygget flyter på bra, trots vissa problem med långa leveranstider.

Lekfullt och variationsrikt – men framför allt genuint. Just nu pågår etapp tre i bygget av Astrid Lindgrens Världs boende ”Lilla staden”, och att husen som nyligen rests är nybyggda är svårt att se med blotta ögat. Liksom tidigare låter Astrid Lindgrens Värld bygga i sekelskiftesstil och precis alla materialval, både interiört och exteriört, är noga genomtänkta. 
– Vi vill förlänga känslan från parken ut till boendet och slarvar inte med detaljerna. Det är det som gör helheten. Vi satsar även mycket på utemiljön, här ska det bland annat bli stenmurar, stenläggningar och rosor som klättrar, säger Joacim Johansson, vd, medan han visar runt bland husen som alla har olika färg och form.

undefined
Färgglatt och lekfullt - men med genuin sekelskifteskänsla. När det nya kvarteret byggs i Lilla staden är varje detalj viktig.

Bygget av tredje etappen pågår under två år, och totalt rör det sig om 52 nya hus och drygt 500 nya bäddar. De första 27 husen beräknas vara färdiga till midsommar och resterande byggnader nästa år. 
– Vi känner att det här blir ett helt unikt boende. Ingen annan park eller besöksområde har något liknande, säger Joacim Johansson, och berättar att Astrid Lindgrens Värld fått oerhört mycket positiv respons från gäster som bott i Lilla staden tidigare år. 
– Vissa har till och med blivit så inspirerade att de velat köpa ritningarna till huset de bott i. Men där har vi sagt nej, vi vill att våra hus ska få vara unika.
Både invändigt och utvändigt går de nya husen i samma stil som de som redan finns på plats.
– Men interiört gör vi om lite, på önskemål från gästerna. Det ska till exempel finnas dörrar till sovdelarna. Annars är det väldigt likt, vi har ändrat lite fönsterstorlekar och liknande bara. 

undefined
Här ska dörrar upp mellan sovrummen. "Ett önskemål från tidigare gäster är att det ska vara lättare att stänga till mellan rummen", säger Joacim Johansson.
undefined
Nytapetserat. Flera av husen bjuder på modig mönstermix.

Hittills har bygget flutit på bra och tidsplanen ser ut att hålla, trots att det varit långa leveranstider på en del material på grund av pandemin. Kostnaden för hela satsningen är beräknad till 180 miljoner – och då ingår även cirka 200 nya ställplatser för husvagnar och husbilar.  

– Vi följer ekonomin väldigt bra, även om priserna på material skjutit i höjden det senaste året, säger Joacim Johansson. 

Han berättar också att bokningsläget för sommarsäsongen är över all förväntan.   
– Det ser fantastiskt bra ut. Kristi Himmelsfärd är redan fullbokad, liksom alla lördagar fram till midsommar. Vi ser med tillförsikt fram emot sommaren.    

undefined
Flera av husen är i princip färdiga utvändigt.
Takläggning på gång. På vissa av husen återanvänds gammalt tegel, men här läggs nytt.
Takläggning på gång. På vissa av husen återanvänds gammalt tegel, men här läggs nytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!