Tre av kommunens badplatser får hopptorn

Något som många i kommunen önskat blir nu verklighet. Tre av kommunens badplatser får hopptorn i sommar. De kommer att monteras så fort alla badplatser fått sina badbryggor.

Plattformarna blir 6x6 meter och på dem kommer två hopptorn att finnas, ett på en meter och ett på två meter.

Plattformarna blir 6x6 meter och på dem kommer två hopptorn att finnas, ett på en meter och ett på två meter.

Foto: Floattech/Harald Warelius

Vimmerby2023-05-11 20:00

– Många medborgare i kommunen har hört av sig och efterfrågat hopptorn som en rolig och bra aktivitet som skulle förgylla badplatserna, berättar Anton Palmér, fritidssamordnare i Vimmerby kommun, om bakgrunden till nyanskaffningen.

Folkminnet är långt. I Nossensjön fanns det hopptorn för ungefär 20 år sedan och det var saknat. I Storebro försvann hopptornet för bara två-tre år sedan och många ville ha ett nytt.

Följande badplatser får hopptorn i år:

Nossenbadet i Nossen, Vimmerby

Stjärneviksbadet i Juttern, Djursdala

Storebro badplats i Dammen, Storebro

När kommunen skulle göra upphandling för nya badbryggor till i år hade man lite svängrum i budgeten och det fanns därför möjlighet att också ta med hopptorn i förfrågningsunderlaget.

Hopptornet i Storebro togs bort när en badare skadade sig. Kommunen ville då hitta en annan lösning.

– Vi hittade en flytande hopptornsvariant. Det blir inget jättehögt men en bra balans där barn kan simma dit och testa.

Upphandlingen togs hem av Floattech Sweden AB i Värnamo. Materialet som används är polyetenplast och aluminium. Det blir alltså inget impregnerat virke som kommer att ligga i vattnet och är på så sätt miljövänligare.

Plattformen består av en badflotte på 6x6 meter och sedan kommer det att finnas två hopptorn, ett på en meter och ett på två meter. Vattnet kommer att vara minst fyra meter djupt där plattformarna ankras i fasta ankringspunkter.

Kommunen hoppas att de nya tornen ska ge mindre upphov till att badare står och gungar dem, vilket kan orsaka olyckor.

Innan hopptornen monteras kommer dykare att söka av sjöbottnarna för att hitta placeringar som kommunen kan känna sig trygg med. Länsstyrelsen har redan gett sitt godkännande, vilket är en förutsättning för all så kallad vattenverksamhet.

– Det känns som vi är på banan men bryggorna är prio ett. Hopptornen ska vara på plats innan högsommaren men vi kan inte lova ett visst datum. Vi får ha respekt för att det kommer att ta tid att montera allt, förklarar Anton Palmér.

Just nu finns det inte fler hopptorn i investeringsplanen men för framtiden är det inte helt omöjligt. Det blir då en kombination av önskemål från allmänheten men också vilka naturliga förutsättningar som finns.

– Många sjöar är för grunda för hopptorn, till exempel Gränssjön, förklarar Anton Palmér.

Kommunens nya bryggor kostar 1,3 miljoner kronor varav hopptornen står för 270 000 kronor eller 90 000 kronor per styck.

De nya bryggorna ligger och väntar på att bli ilagda vid Nossenbadet. I sommar kommer badet också att få hopptorn.
De nya bryggorna ligger och väntar på att bli ilagda vid Nossenbadet. I sommar kommer badet också att få hopptorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!