Här är de kommunala toppchefernas lönepåslag

Lönehöjningarna för kommunens toppchefer är klara. Kommundirektören Carolina Leijonram toppar med en lön över 100 000 kronor i månaden. Samtidigt har vd:arna i kommunens bolag andra förmåner.

Kommundirektören och vd för kommunkoncernen Vimmerby kommun förvaltning, Carolina Leijonram, toppar lönelistan bland kommunens toppchefer.

Kommundirektören och vd för kommunkoncernen Vimmerby kommun förvaltning, Carolina Leijonram, toppar lönelistan bland kommunens toppchefer.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-30 17:15

– Kommundirektören har en rak lön, så det finns inga andra förmåner utöver lönen, och vi försöker se en helhet, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Han är ansvarar för lönesättningen för Carolina Leijonram som är kommundirektör och vd för kommunens koncernbolag, Vimmerby Kommun Förvaltning AB. De två övriga vd-lönerna tas i bolagsstyrelserna.

– Vi har haft en samordning med bolagen, och när det gäller kommundirektören har jag även stämt av med kommunstyrelsens presidie som även är styrelse för koncernbolaget, säger Jacob Käll.

Kommundirektörens lön höjs med 3 500 kronor i månaden från och med den 1 april. Det innebär en lön på 103 400 kronor i månaden.

– Det är en väldigt bra lön, men det är också ett stort ansvar för hela kommunkoncernen med runt 1 500 anställda, motiverar Jacob Käll.

undefined
Vimarhems vd Johan Oléhn ligger trea med en ny lön på 86 500 kronor i månaden.

När Vimarhems vd, Johan Oléhn, anställdes hösten 2019 var lönen 83 000 kronor. I fjol blev det ingen höjning. Nu höjs lönen i två etapper. 2 000 kronor retroaktivt från och med den 1 april i fjol och ytterligare 1 500 från och den 1 april i år. Det gör en ökning med 4,17 procent över två år, och den nya lönen blir 86 500 kronor.

– Det är en bra nivå sett till vad motsvarande i andra kommuner eller företag har. En del har högre lön, en del har mindre. Jag tycker också att det procentuellt är bra avvägt till vad andra yrkesgrupper i samhället har fått, säger Magnus Danlid (C) ordförande i styrelsen för Vimarhem AB.

Utöver lönen har Vimarhems vd även en tjänstebil.

– Det är ett separat avtal där vi följer de basbelopp som gäller och vi har även jämfört med andra kommuner och företag, säger Magnus Danlid.

undefined
Torbjörn Swahn är vd för både Vimmerby Energi- och Miljö AB och systerbolaget Vimmerby Fiber AB. Han har nästa högst lön i kommunkoncernen.

Torbjörn Swahn, vd för både Vimmerby Energi- och Miljö AB och systerbolaget Vimmerby Fiber AB får också ett lönelyft som gäller från april i fjol. Höjningen ligger på 2 400 kronor och innebär en lön på 87 900 kronor. Utöver det har han ett tillägg på 10 000 kronor i månaden för vd-rollen i Vimmerby Fiber AB. 

Även han en bilförmån i form av tjänstebil.

"Bilförmånen har funnits länge, i övrigt kan jag bara konstatera att den nya lönen är satt" skriver Vemabs ordförande Ola Gustafsson (KD) i ett mejl.

– På sikt vill vi ha raka löner för de här tre toppcheferna, men vi kommer inte omförhandla det med vd:arna nu, säger Jacob Käll.

Kommundirektören och vd:arna avstår kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!