Unik kombo ska locka fler elever till gymnasiet

Möjligheten att kombinera exempelvis utbildning till bilmekaniker på fordonsprogrammet och samtidigt vara med på dansprofilen är unik för Vimmerby gymnasium, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Möjligheten att kombinera exempelvis utbildning till bilmekaniker på fordonsprogrammet och samtidigt vara med på dansprofilen är unik för Vimmerby gymnasium, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Flera elever från både Vimmerby och grannkommunerna väljer Vimmerby gymnasium till hösten. En ny busslösning från Kinda och en unik möjlighet att kombinera utbildningarna med vilken profil som helst ska göra gymnasiet ännu mer populärt.

Vimmerby 15 mars 2023 15:36
undefined
Peter Karlsson (C) ordförande barn- och utbildningsnämnden tror att bättre marknadsföringen av bland annat möjligheten att kombinera program och profil fritt och en ny busslösning till Vimmerby för ungdomar i Kinda kommun ska få ännu fler att välja Vimmerby Gymnasium.

Det tror i varje fall Peter Karlsson (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Att man till exempel kan gå fordon och samtidigt dansa är vi unika med. Det vanligaste är att gå samhälle eller natur och sen läsa en profil, men i Vimmerby kan man gå vilket program man vill och ändå välja vilken profil man vill. Vi lyckas lösa den schemaläggningen, säger han och betonar att det är något som ska användas tydligare i marknadsföringen.

Redan till hösten lockar gymnasiet i Vimmerby fler elever än de senaste åren. Det är fler elever från den egna kommunen som väljer att läsa på hemmaplan och det är också fler elever från andra kommuner som valt Vimmerby som sin gymnasieort i höst.

Så här har eleverna valt (fjolårets sökande inom parentes) :

  • Samhällsvetenskapsprogrammet 35 (37)
  • Fordons- och transportprogrammet 15 (24)
  • Teknikprogrammet 18 (16)
  • El- och energiprogrammet 18 (15)
  • Försäljnings- och serviceprogrammet 21 (13)
  • Naturvetenskapsprogrammet 22 (13)
  • Vård- och omsorgsprogrammet 7 (7)
  • Industritekniska programmet 2 (5)
  • Restaurang- och livsmedelprogrammet 11 (4)

– Det är positivt att restaurang och livsmedelsprogrammet ökar. Det finns ett stort behov ute i branschen, säger han.

Dansprofilen är fortsatt populär med 19 sökande. 15 har sökt fotboll och sju till hockeyprofilen och tre till innebandy. I år har fem sökt kreativt skrivande och skapande.

– Som det ser ut nu kan vi starta den till hösten.

undefined
Balett på rådhuset med Vimmerby gymnasiums dansprofil.

Totalt innebär det 152 sökande mot 136 i fjol, vilket är tolv procent fler i år. 36 av de sökande kommer från någon grannkommun. I fjol var det 31 elever utifrån som valde Vimmerby.

Samtidigt väljer 58 Vimmerbyelever en gymnasieutbildning i en annan kommunen. Det är klart färre än de 74 som gjorde motsvarande val i fjol. 

Förhoppningen är nu att den positiva tendensen i år ska förstärkas. Det är en viktig faktor också för kommunens ekonomi eftersom kommunen går med flera miljoner i underskott på ersättningarna kommunerna betalar till varandra för gymnasieutbildningarna eleverna väljer.

– Vi satsar extra på att nå ut med allt det som är bra på gymnasiet och det är också klart med en ny busslösning mellan Kisa och Vimmerby som gör att vi hoppas på fler elever från både Kisa och Horn när de från och i höst kan åka smidigare till Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa