Det närmar sig nyår och att opinionen mot fyrverkerier blir starkare avspeglar sig bland annat i antalet försäljningsställen. Under fjolåret tog exempelvis stora kedjor som City Gross, Ica Maxi, Bauhaus, Coop, Willys och Hemköp beslut om att sluta sälja fyrverkerier.
– Även i Vimmerby har antalet försäljningsställen minskat markant, sedan kan jag inte svara på var folk får tag på sina fyrverkerier och smällare, säger Roger Linder vid Räddningstjänsten, där man hanterar tillståndsgivningen för de som säljer.
För den som ska skjuta raketeter och använda smällare krävs tillstånd från polisen, om man inte håller sig till de timmar under nyårsafton och nyårsdagen som utgör undantaget – från klockan 18.00 på nyårsafton till 01.00 nyårsdagen.
Enligt de lokala ordningsföreskrifterna finns det dock platser där det alltid är förbjudet att använda fyrverkerier och smällare. Närmare än 100 meter från Vimmerby hälsocentral, vård- och omsorgsboenden och gruppbostäder. Fyrverkerier och smällare är också förbjudet på Stora torget med angränsande gator.
Men det bortser många från. Nyår i Vimmerby centrum har under senare år präglats av mer eller mindre okontrollerat raketskjutande och för tre år sedan fick en ung man en nyårsraket rakt i ögat.
– Det finns alltid de som struntar i de lokala ordningsstadgarna, men vi hoppas förstås att man respekterar förbudet. Att avfyra fyrverkerier på en plats där man inte får är ett brott man kan bli rapporterad och bötfälld för. Dessutom blir man av med sina fyrverkeripjäser, säger Ulf Gollungberg vid polisen.
Ulf Gollungberg säger att man ska komma ihåg att inskräkningarna finns av en anledning.
– Det handlar om att inte orsaka onödiga störningar. I tätbebyggt område, som på torget, finns det dessutom stora risker med raketer som går fel. Åker raketen exempelvis in genom ett fönster riskerar man också att bli skadeståndsskyldig.
Har polisen resurser att se till folk inte gör sig skyldiga till brott mot ordningslagen under nyår?– Polisen har de resurser som brukar krävas. Först och främst handlar det om att det inte ska bli bråk och misshandel, och även där kan det hända att man använder raketer som man skjuter mot varandra. Man ska absolut vara medveten om att man riskerar dubbla konsekvenser om man använder fyrverkerier på fel plats.
Djurens Rätt har inför årsskiftet 2018/2019 kartlagt hur landets kommuner hanterar fyrverkerifrågan på den så kallade Panglistan. Ingen av Kalmar läns kommuner hamnar bland de 27 på listan som får betyget MVG, Mycket Väl Godkänt.