Vi har tidigare berättat att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt överklagades av föreningen Nordulv till förvaltningsrätten, som stoppade jakten tillfälligt, i väntan på definitivt beslut.
Föreningen skrev inför beslutet att vargstammen har minskat oroande mycket och skadas av inavel.
– Enligt regler som gäller i dag krävs minst fyra angrepp av samma individ eller familjegrupp.
Nu har rättens definitiva beslut kommit, och det går på föreningens linje. Förvaltningsrätten bifaller alltså överklagandet. Vargen får inte skjutas.
Ett av argumenten i domen är att länsstyrelsen inte på ett tillräckligt tydligt sätt har visat hur skyddsjakten skulle kunna förhindra allvarlig skada.
Rätten skriver också att det finns risk att den varg som skjuts är genetiskt värdefull. Det skulle nämligen kunna vara en korsning mellan en invandrad varg och en skandinavisk varg.
Eftersom det är välkänt att den svenska vargstammen har problem med inavel, anser rätten att det är viktigt att bevara en varg som kan vara genetiskt värdefull, även om den har rivit tamboskap.
Domstolen skriver också att de två angreppen i Västerviks kommun är "av mindre omfattning" och håller inte med länsstyrelsen om att det finns risk för allvarlig skada.
Totalt två tackor dödades. Två tackor och ett lamm var så skadade att de fick avlivas.
Men domstolen var inte enig. En av nämndemännen har noterat skiljaktig mening, som står nedtecknat efter själva domen. Skiljaktig mening innebär att personen inte håller med om det fattade beslutet.
– Jag anser att den uppkomna skadan på fårnäringen i Kalmar län, som redovisats av länsstyrelsen, utgör allvarlig skada. Skyddsjakt på vargen behövs för att förebygga ytterligare allvarlig skada i området, skriver personen.
Länsstyrelsen har inför beslutet i förvaltningsrätten anfört att Västerviks och Vimmerby kommuner är tamdjurstäta områden och har cirka 115 företag med fårproduktion. Tillsammans har dessa företag cirka 4 000 baggar och tackor, samt ungefär lika många lamm. I området finns ungefär en fjärdedel av länets fårproduktion.
Vi ringer upp Fredrik Ustrup, som är chef på djurenheten hos länsstyrelsen, men han vet inte än om de kommer att överklaga förvaltningsrättens beslut.
– Det har vi inte tagit ställning till.
Om beslutet ska överklagas, ska det göras inom tre veckor. Fredrik Ustrup konstaterar i sammanhanget att det inte har varit några nya angrepp den senaste månaden.