Ont om pengar efter julledigheten? På flera platser i trakten kan du få med dig hem nygamla saker hem helt gratis.
Den fjärde november 2024 slog Focushuset upp dörrarna för deras butik “Tages” – som bara har gratisprylar.
– Jag tror inte att det är så många som har upptäckt den än. Men de som har gjort det tycker att den är fantastisk! säger Campuschefen Sara Olsson.
Butiken är en utveckling av TaGe-hyllan, en hörna i Focushuset där det länge har gått att donera saker man inte behöver, och ta något man vill ha.
– Alla vi som jobbar här har uppskattat TaGe-hyllan. Tidigare idag lämnade jag själv en bok och ett spel där som städades ur min äldsta sons rum. När jag gick förbi en liten stund senare var de redan borta och jag blev jätteglad! Om min son har lekt med något som inte längre är aktuellt för honom så kan det ge glädje till någon annan.
Man kan tro att det är hög efterfrågan på prylar som inte kostar någonting. Men i fallet med Tages-butiken har man kämpat med ett motsatt problem.
– Det är inte så hög omsättning som vi skulle vilja. Vi har väldigt många saker som har skänkts.
För att kunna fylla på butiken med nya föremål måste man bli av med det som redan finns i butiken. Orsaken till att inte fler hämtar saker i butiken tror Sara Olsson beror på den sparsamma marknadsföringen.
– När det inte finns några pengar i omlopp och butiken är obemannad så kände vi oss lite försiktiga till en början. Man vill inte att någon ska ta för mycket, utan att det ska komma många till del.
Nu ser hon gärna att fler kommer och upptäcker butiken.
– Det är många som vill skänka saker på det här sättet. Jag tror att människor mår bra av att ge till andra.
Sara Olsson tror inte heller att det är något som ersätter den vanliga handeln, utan att det snarare fungerar som ett komplement.
– Det här är sätt att minska att slänga. Som kund så har man olika valmöjligheter. Antingen vill man köpa nytt, eller så känns det viktigt att använda det som redan finns. Det är två olika spår och man kan göra både och.
På återvinningscentralen vid Toppesten har man länge haft ett utrymme som man kallar för Ge och Ta, där det går att lämna och hämta saker helt gratis.
– Förr var det mycket som dumpades där för att man inte ville sortera. Men nu är det ganska bra grejer som hamnar där. Vi får mycket beröm för det, säger återvinningsteknikern Mikael Nilsson.
I dagsläget samverkar man också med andrahandsaktörer, och har en container där det går att donera saker till Erikshjälpen och Lions.
– Vi har sett att trafiken har ändrats och att många väljer att lämna på Ge & Ta istället för att lägga i de andra containrarna, det har blivit riktigt populärt.
Ibland händer det att alla saker inte får plats i det lilla utrymmet, vilket kan skada produkterna.
– Skulle någon ställa en soffa där och det börjar regna så får vi kasta den till slut. Vi får många idéer och förslag från kunder, men vi har inte möjlighet att smälla upp fler byggnader i dagsläget.
I den nya återvinningscentralen, som kommer stå klar inom några år, kommer det finnas bättre möjligheter för återbruksverksamhet.
– Det kommer bli en större byggnad och bli mer sortering av det hela, säger Mikael Nilsson.
Ge och Ta-utrymmet är en del av kommunens avfallshanteringsstrategi.
– Vi ser att behovet finns, det kommer in så pass mycket grejer som kan återanvändas, säger renhållningschefen Daniel Johansson.
Där jobbar man enligt en avfallstrappa där avfallet behandlas i en särskild ordning.
– Det första man ska göra är att minimera att avfallet uppstår, men det är svårt att göra när det dyker upp hos oss, säger Daniel.
Det andra steget i trappan är att återvända produkten en gång till.
– Vi jobbar målinriktat enligt avfallshierarkin. Återanvändning står först på vår lista, och våra kunder vill gärna skänka, säger Daniel Johansson.
Det går att se ett historiskt samband mellan avfallsmängder och konjunkturcykler.
– I högkonjunkturer har vi sett en större mängd avfall, och i lågkonjunkturer minskar mängden avfall. Vår branschförening har kommunicerat rätt länge om att hyra, låna och laga. Att undvika att avfall uppstår är det viktigaste och det som ändå uppstår ska vi ta hand om på rätt sätt, det är av absolut vikt för miljön, säger Daniel Johansson.
På Kejsarkullens återvinningscentral i Hultsfred har man tidigare haft en avdelning för ge och ta. Den senaste tiden har det skett en omorganisering bland containrarna, vilket har gjort att utrymmet försvunnit.
– I den gröna containern där vi samlar textilier till Lindra idag kunde folk ställa in saker som man tyckte var för fina för att slängas. Vi fick in allt mellan möbler och krukor, det var jättepopulärt. Istället för att slänga så kan det ju komma till användning för någon annan. Det var en kvinna från Ukraina som kom hit med sina barn. Hon hade ingenting, så hon var här och hämtade lite grejer.
I dagsläget går det däremot att skänka saker för återbruk till organisationen Human Bridge/Lindra.
– Vi har inte kommit fram till en lösning för ett nytt utrymme än, men det kommer nog för det var väldigt uppskattat.
Trots att man ännu inte kan svara på när verksamheten för Ge & Ta kan vara igång, siktar man på någon gång under de närmsta månaderna.
– Vi hoppas kunna komma igång någon gång under våren. Men gäller att hitta rätt plats att förvara saker på, det är det största bekymret nu, säger Christian Jakobsson.