Här är gruppen som smittats mest – inte den du tror

Medborgarna som driver samhället driver också smittan. Det är bland åldersgrupperna "mitt i livet" som flest fall hittas.

Dessa åldersgrupper var konstaterat smittade den 10 februari.

Dessa åldersgrupper var konstaterat smittade den 10 februari.

Foto: Utdata

Vimmerby2021-02-12 06:00

Sedan pandemin nådde Sverige har över 9 400 länsbor konstaterats vara smittade av corona/covid-19. Över 190 har avlidit*. De allra flesta av de döda har varit 80 år fyllda eller mer. Men det är i mycket yngre åldersgrupper som smittan drar fram mest.

Vi har tittat närmare på siffrorna. Då ser vi att den åldersgrupp som har allra flest smittofall är 50–59-åringarna med 1683 fall, tätt följd av gruppen 20–29 år med 1678 fall. Även grupperna däremellan ligger högt: 1551 fall hos 40–49-åringarna respektive 1455 fall bland 30–39-åringarna. Det är alla grupper som brukar beskrivas som människor "mitt i livet". 

Yngre mellan 10–19 år hade i början av februari 1066 smittofall och barnen under tio år endast 209. 

60–69-åringarna har klarat sig hyfsat, med 883 fall, och 70–79-åringarna riktigt bra med endast 383 fall. Kan det vara för att 70-plussarna tidigt pekades ut som en riskgrupp, och att de hela tiden varit duktiga på att följa restriktionerna? Vi ställer frågan till smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin:

– Ja, så är det nog, och det är ju inte den gruppen som är ute i arbete och familjelivet. 

Hon tar sig själv som exempel på en person som dels har barn, dels jobbar. Även om man mestadels jobbar hemifrån och undviker att röra sig ute i samhället, så går det inte att begränsa allt. 

– Vi säger att det är 20–69-åringarna som driver pandemin, till skillnad från vanliga influensor som drivs av barn. Här verkar det vara 20–69-åringarna som rör sig mycket i samhället, men det är också de som håller vårt samhälle öppet.

Att den unga gruppen 1019 har så pass hög smitta, kan det bero på att kompisar ofta är viktiga i den åldern?

– Jag har inte sett några undersökningar på det, hur man håller sig inom sin bubbla och hur stor den då är. Jag tror säkert att de också minskat sitt umgänge, men om man går från 15 till åtta, eller från åtta vänner till några få... Det allra viktigaste handlar ju om kontakter, ju fler du träffar ju större smittorisk. Så att stänga skolor har ingen mening om eleverna ändå hänger tillsammans. 

Samtidigt som det kommer undersökningar om att unga mår sämre under pandemin. 

– Ja. Det är utanför mitt gebit, som smittskyddsläkare är det lätt för mig att säga att en skola måste stängas två veckor för att bryta en smittkedja, men de längre aspekterna är också betydelsefulla, betonar Lisa Labbé Sandelin som regelbundet för samtal med länsstyrelsen, kommunpolitiker, socialchefer och andra. 

Den sorgligaste gruppen är 80 år och äldre. På antalet smittade ligger den lågt, 498 fall, men antalet dödsfall är mycket högt. 

Varför dör så många gamla?

– Äldre är sköra, och då handlar det om vilka miljöer man får in smittan i, konstaterar Lisa Labbé Sandelin. 

Hur ser du på läget just nu?

– När det gäller dödsfallen så ser de ju ut att vara på väg ner överallt, och även smittofallen. Under vecka 4, i januari, så var Västervik den enda kommun som gick uppåt. Nationellt så ser vi en minskning, som dels beror på att testandet minskat, dels verkar vara en sann minskning av personer med luftvägsinfektioner, avslutar smittskyddsläkaren.

* Siffran över 190 avlidna kommer från Socialstyrelsens statistik från början av februari. Den avviker från den statistik som Region Kalmar redovisar – och som vi dagligen rapporterar om – över antalet döda på sjukhus, då Socialstyrelsen även räknar in människor som avlidit i hemmet.

Avlidna i Kalmar län

Enligt Socialstyrelsens siffror 8 februari hade 191 människor dött i covid-19 i vårt län.
Västervik 35
Hultsfred 30
Kalmar 29
Vimmerby 21
Mönsterås 20
Torsås 15
Oskarshamn 14
Nybro 10
Mörbylånga 7
Borgholm 5

Emmaboda och Högsby – ingen uppgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!