Hovrätten friar och sänker straffet för dömd politiker

Vimmerbypolitikern Erik Paulsson, tidigare centern, frias från grov våldtäkt mot barn och och grovt sexuellt övergrepp mot barn av Göta hovrätt. Hovrätten sänker samtidigt fängelsestraffet till ett år och två månader.

Kommunpolitikern i Vimmerby Erik Paulsson, tidigare C, överklagade tingsrättens dom på fem års fängelse till hovrätten, som nu sänker straffet.

Kommunpolitikern i Vimmerby Erik Paulsson, tidigare C, överklagade tingsrättens dom på fem års fängelse till hovrätten, som nu sänker straffet.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson / Jessica Gow TT-Bild

Vimmerby2021-09-09 11:07

Det framgår av domen som Göta hovrätt i Jönköping meddelade på torsdagen.

Erik Paulsson dömdes i juni i Kalmar tingsrätt till fem års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Han överklagade domen till Göta hovrätt som nu friar honom från grov våldtäkt mot barn och från grovt sexuellt övergrepp mot barn. Däremot döms han för grov fridskränkning, köp av sexuell tjänst, olaga hot samt narkotikabrott till fängelse i ett år och två månader.

Hovrätten konstaterar att åklagarens bevisning i huvudsak bygger på målsägandens egen berättelse och att teknisk bevisning saknas. Rätten skriver i domen att målsägandens berättelse framstår som noggrann, detaljerad och fri från överdrifter. 

Samtidigt markerar hovrätten att det inte går att bortse från att det förflutit lång tid sedan från när händelserna ska ha ägt rum till det att hen berättat om dem. Det rör sig om fyra år eller mer, beroende på när olika händelser ska ha skett. 

Därför kan inte rätten bortse från att målsägandens minnesbilder kan ha påverkats av olika faktorer.

Rätten noterar också att målsäganden haft svårt att precisera när i tid två av övergreppen ska ha skett. 

Det gör att hovrätten bedömer att den bevisning som åklagaren lagt fram utöver målsägarens berättelse inte ger tillräckligt stöd för en fällande dom på åtalspunkterna om grov våldtäkt mot barn, samt grovt sexuellt övergrepp mot barn. Därmed frias den åtalade i de delarna.

När det gäller grov fridskränkning gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten och anser att Erik Paulsson på olika sätt kränkt målsäganden under cirka ett års tid. Det samt domen för narkotikabrott, köp av sexuell tjänst och olaga hot mot tidigare partikollegan Ingela Nilsson Nachtweij (C) gör att hovrätten dömer honom till fängelse i ett år och två månader.

Hovrätten sänker också det utdömda skadeståndet till målsäganden från 270 000 kronor till 40 000 kronor.

Skadeståndet för det olaga hotet mot den tidigare partikollegan är fastställt till 5 000 kronor.

Erik Paulsson ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft och fängelsestraffet verkställs. 

Parterna kan överklaga hovrättsdomen genom ansökan om prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD.

Kammaråklagare Linda Canéus avböjer att kommentera tills hon tagit del av domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!