Danska Stibo vill köpa V-Tab i Vimmerby efter konkursen

En stor tryckerikoncernen är intresserade av att ta över konkursdrabbade V-tab och driva verksamheten vidare. Dock har det varit svårt att komma överens med hyresvärden och nu har storföretaget kommit med sitt sista bud. "Vi har gjort allt vi kunnat", säger vd:n Søren Henriksen.

Tryckerikoncernen Stibo vill köpa konkursdrabbade V-Tab i Vimmerby, men en tvist om hyresavtalet kan sätta käppar i hjulet för affären. "Vi har kommit med vårt sista bud", säger Stibos vd Søren Henriksen.

Tryckerikoncernen Stibo vill köpa konkursdrabbade V-Tab i Vimmerby, men en tvist om hyresavtalet kan sätta käppar i hjulet för affären. "Vi har kommit med vårt sista bud", säger Stibos vd Søren Henriksen.

Foto: Annie Hogner/Pressbild

Vimmerby2024-04-22 18:00

Nyheten i korthet

  • Den danska tryckerikoncernen Stibo har uttryckt intresse för att köpa konkursdrabbade V-Tab i Vimmerby.
  • Affären hänger dock på om Stibo kan komma överens om hyresavtalet med fastighetsägaren Nyfosa.
  • Om affären inte blir av finns det risk för att utrustningen säljs, vilket skulle leda till att verksamheten läggs ner och jobben försvinner.

I slutat av förra veckan kom nyheten att ett stort internationellt tryckeri är intresserade av att ta över V-Tab i Vimmerby efter att tryckerikoncernen sattes i konkurs i slutet av mars. Koncernen styckas upp och säljs i delar där verksamheten i Vimmerby är en.

Nu kan Vimmerby Tidning avslöja att den stora danska tryckerikoncernen Stibo är en av intressenterna.

– Ja, det stämmer att vi vill köpa V-Tab, säger Stibos vd Søren Henriksen till Vimmerby Tidning.

Hur kommer det sig?

– Stibo har länge haft verksamhet i Sverige och vi har en fin anläggning i Katrineholm och också en annan verksamhet i Norrköping, Gigant print. Vi har runt 200 anställda i Sverige och driver verksamheter som går bra. Det vi måste bygga är konkurrenskraft inom segmentet mindre upplagor och därför vill vi få med V-Tab i vår portfölj. Då stärker vi oss över hela spektrat.

Om ni skulle köpa V-Tab, hur ser planen ut då?

– Vill vi fortsätta driva det. Vi är inte i business för att köpa upp och stänga, så gör vi inte. Vi är stiftelseägda, det vill säga att vi inte har några aktieägare, och syftet med vår verksamhet är finnas kvar. Vi tror på detta och ser stora möjligheter.

Problemet är att Stibo ännu inte lyckats komma överens om hyresavtalet med fastighetsägaren, börsnoterade Nyfosa, och om man inte gör det är risken att affären inte blir av och att inventarierna istället säljs till en maskinhandlare. I det läget lär verksamheten läggas ner och jobben försvinna.

– Vi har kommit med vårt sista bud och vi har stretchat oss. Vi hoppas att Nyfosa ser positivt på det här för om affären inte blir av finns det risk för att maskinerna säljs utomlands istället, säger Søren Henriksen.

Vad tror du om chanserna till en lösning?

– Jag vet inte, men vi vill så gärna. Det är en risk men kan vi få till en överenskommelse för att sedan driva det vidare så är vi glada.

När kan det här bli klart?

– Det går inte att säga. I vårt fall så kan vi inte betala vad hyresvärden ville ha. När man går igenom rekonstruktion efter en konkurs så är det klart att man tappat kunder, det gör att vi måste börja om från grunden men det är vi redo för. Nu hoppas vi att vårt bud blir accepterat men om inte så har vi gjort allt vi kunnat, säger Søren Henriksen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!