Här är kommunens besked om idrottsanläggningarna

Inga spolade isar. Fortsatt stängda idrottshallar och ingen fotbollsträning på Ceos. Kommunens krisledningsnämnd håller fast vid de omdebatterade restriktionerna.

Idrottshallen och andra kommunala idrottsanläggningar förblir stängda. Krisledningsnämnden ser att smittspridningen är fortsatt för stor för att lätta på restriktionerna.

Idrottshallen och andra kommunala idrottsanläggningar förblir stängda. Krisledningsnämnden ser att smittspridningen är fortsatt för stor för att lätta på restriktionerna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-20 10:22

– Vi felar hellre åt det restriktiva hållet än att vi släpper på restriktionerna i en situation när vi har så hög smittspridning som det är just nu, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen som också är krisledningsnämnd.

Beslutet från den 22 december om att hålla alla kommunala idrottsanläggningar stängda, förutom ishallen för Vimmerby hockeys A-lag och Ryttargården för hästarnas skull, har debatterats flitigt.

– Det är absolut den åtgärd som diskuterats mest och vi får olika synpunkter. De finns de som tycker våra beslut är bra till de som tycker det är helt idiotiskt, berättar kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

På tisdagens sammanträde med krisledningsnämnden var frågan än en gång uppe för diskussion. Men någon ändring av beslutet från den 22 december är inte aktuellt.

– Nej, inte så länge vi har den höga smittspridning vid har och de restriktioner som finns gäller. Vår linje är att vi följer nationella och regionala råd och rekommendationer och hittar inte på några egna varianter, säger Jacob Käll.

undefined
Jacob Käll (C) och Marie Nicholson (M) ser ingen möjlighet att spola isar eller öppna idrottsanläggningar i kommunen för närvarande. "Vi gör hellre fel åt det restriktiva hållet, markerade de på en digital pressträff på onsdagsmorgonen.

Veckorna 53 och 1 hade Vimmerby kommun 115 nya bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare. Det framgår av en sammanställning Dagens Nyheter gjort av Folkhälsomyndighetens uppgifter om smittspridningen i landets samtliga kommuner under perioden. 

Med det hade Vimmerby högsta smittspridningen i länet och fjärde högsta i Småland just de veckorna. Högst i landet hade Vansbro med 204 fall per 10 000 invånare.

– I en sån situation som vi befinner oss nu ser vi ingen möjlighet att lätta på några restriktioner, även om det finns folk som tycker att vi kan släppa lite här och införa ett undantag där, säger Jacob Käll.

Han förstår samtidigt att det kan vara knepigt för kommuninvånare som inte drabbats av sjukdomen.

– Då är det en sjukdom som inte syns, men när en anhörig blir sjuk eller rent av dör ger det en annan bild. Jag hörde en uppgift om att 19 000 vanliga operationer ställts in på grund av att resurserna går till att vårda covidsjuka. Då kan en spolad is faktiskt innebära att en operation måste ställas in, säger Jacob Käll.

När exempelvis fotbollsföreningar som hungrar efter att dra igång träningen på Ceos kan göra det förblir ovisst.

– Det kommer nya besked när restriktionerna kan lättas. Vi kan snabbt kalla ihop krisledningsnämnden för nya beslut, säger Marie Nicholson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!